Doping

Diskvalificirani ruski sportaši uložili žalbu CAS-u

MOO je do sada diskvalificirao 25 ruskih sportaša te im oduzeo trećinu medalja koje su osvojili u Sočiju, 11 od ukupno 33.
Sport / Flash | 06. 12. 2017. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset dvoje ruskih sportaša, dobitnika medalja na zadnjim zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, nakon što su diskvalificirani od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zbog dopinga uložilo je žalbu Međunarodnom sportskom sudu - CAS, priopćeno je danas iz Lausanne.

Među njima su dva velika imena ruskog sporta, skijaški trkač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 km, i Aleksander Zubkov, sportski heroj u domovini, nakon što je na igrama osvojio dva zlatna odličja u bobu.

MOO je do sada diskvalificirao 25 ruskih sportaša te im oduzeo trećinu medalja koje su osvojili u Sočiju, 11 od ukupno 33.

Kao posljedicu MOO je Rusiji zabranio nastup na predstojećim zimskim olimpijskim igrama u  Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače naredne godine.

Ruski sportaši će na igrama u Južnoj Koreji nastupiti pod olimpijskom zastavom.

Glavni razlog za takvu mjeru je sustavni državni program zloupotrebe nedozvoljenih sredstava između 2011. i 2015. godine.

Izvršni odbor MOO-a je zamjeniku ruskog predsjednika vlade i nekadašnjem ministru sporta Vitaliju Mutku doživotno zabranio sudjelovanje na olimpijskim igrama. 

Kopirati
Drag cursor here to close