24 godine od pogibije Ayrtona Senne

Dan kada je otišao ''Kišni čovjek''

Poznata je beskompromisna Sennina izjava da ''oni koji se boje ne trebaju ni voziti Formulu''.
Sport / Flash | 01. 05. 2018. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1994. godine poginuo je najpopularniji vozač Formule 1 Brazilac Ayrton Senna nakon što je tijekom trke u Imoli, pri brzini od 200 kilometara na sat, udario bolidom u zaštitnu ogradu. U Formuli 1 Senna je bio poznat i kao ''Kišni čovjek'', jer je upravo na kiši ostvarivao najveće pobjede. 

Pobijedio je u 41 utrci, osvojio 65 pole pozicija i ostvario 19 najboljih krugova. 

Senna je 1988. godine potpisao ugovor s McLarenom, a timski kolega mu je postao Alain Prost. Godinu je obilježilo veliko rivalstvo i mnogo incidenata između njih dvojice. Od ukupno 16 utrka oni su osvojili 15, ali je prvak prvi put postao Senna. 

Sljedeće 1989. godine rivalstvo je preraslo u pravi rat na stazi i izvan nje. Te godine prvak je postao Prost, poslije čuvenog incidenta na posljednjoj trci u Suzuki. 

Prost je 1990. godine prešao u Ferrari, ali se rivalstvo nastavilo. I drugi put je na stazi Suzuka u Japanu došlo do odluke o prvaku. Sudarili su se u prvom zavoju i Senna je osvojio titulu. 

Telemetrija je kasnije pokazala da Sena uopće nije kočio. Oba vozača su zbog štete na bolidima odustala od trke, što je automatski značilo da je Senna prvak. Kasnije je priznao da se time osvetio Prostu za ono što se dogodilo 1989. godine. 

Poznata je beskompromisna Sennina izjava da ''oni koji se boje ne trebaju ni voziti Formulu''. 

Senna osvaja svoju treću i posljednju titulu prvaka i 1991. godine, a krajem 1993. napušta McLaren i prelazi u Williams tada momčad s jednim od najboljih bolida. 

Ali, bolid Williamsa stigao je kasno, tek 20 dana pred početak sezone i Senna nije imao dovoljno vremena upoznati novi bolid. Žalio se da mu je upravljač kratak i da mu to pričinjava neudobnost na testovima. 

Video: Snimka Sennine smrtonosne nesreće



Na trećoj trci za Veliku nagradu San Marina u Imoli 1. svibnja 1994. godine, inženjeri su za njega spremili modificiranu letvu upravljača, koja je navodno trebala riješiti problem. Senna i na ovoj trci osvaja pole poziciju.

Zbog pogibije Roland Ratzenberger dan ranije osjećao je veliki pritisak. Svojoj zaručnici Adriane Galisteu rekao je da ne želi sudjelovati na ovoj utrci što za Sennu nije bilo karakteristično, ali bio je profesionalac i tako nešto nije mogao izbjeći. 

Utrku je vodio od starta, snažni bolid Benneton koji je vozio Michael Schumacher nije mu se uspijevao približiti. Međutim, u sedmom krugu Senna je izletio sa staze u zavoju Tamburello udarivši u zid brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Iako su ekipe hitne pomoći brzo reagirale i helikopterom je prebačen u Bolognu, Senni nije bilo spasa. 

Prvog svibnja 1994. godine, u 9 sati i 16 minuta po lokalnom vremenu, Brazil je izgubio najvećeg idola. 

Brazilski televizijski izvještač Roberto Cabrini gledateljima je prenio potresnu vijest uživo iz Bologne: ''Više nema nade. Ayrton Senna je klinički mrtav''. 

Tri dana kasnije Brazilci su se oprostili od svog idola u njegovom rodnom San Paolu. Na 30 kilometara dugom putu od zračne luke do gradskog parlamenta bilo je na stotine tisuća, a neki izvještaji navode i milijun ljudi. 

Godine 2009. Senna je izabran za najboljeg vozač svih vremena, na glasovanju u organizaciji čuvenog britanskog lista Auto-sport. 

Izbor je bio tim značajniji što je u njemu sudjelovalo 217 nekadašnjih i aktualnih vozača Formule 1.

Senna se našao ispred Michaela Schumachera i Juan Manuel Fangio, dok su na četvrtom i petom mjestu bili Prost i Jim Clark. 

Kopirati
Drag cursor here to close