Čudo iz Čapljine

Božana Butigan je dokaz da mala sredina može dati sportaša svjetskih razmjera

Sport / Flash | 18. 07. 2017. u 07:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosta toga dogodilo se na doskora učmaloj odbojkaškoj sceni što upućuje da ovaj sport u BiH, polako izlazi iz zavjetrine. Prvo je prošle sezone, na osnovu rezultata, “stalni” prvak brčansko Bimal Jedinstvo, prvi put nastupio u Ligi prvakinja. Zatim su uslijedili još neki zanimljivi pomaci.

Prvi je svakako solidan nastup ženske reprezentacije u Belgiji, na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Znak pozitivnih gibanja je i plasman Mostara u Premijer ligu. Na koncu potvrda da na ovim prostorima ima Bogom danih talenata stigla je iz hrvatske reprezentacije u čijem dresu blista 16-godišnja Čapljinka Božana Butigan, javlja Vecernji.ba.

Za komentar na odbojkaške teme zamolili smo Miloša Jelčića, predsjednika Odbojkaškog saveza Federacije BiH, člana Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH, inače trenera mlađih uzrasta u HOK Čapljina.

''Što se tiče odbojkaške reprezentacije BiH iznimno nam je drago da smo pogodili. Na Upravnom odboru Odbojkaškog saveza BiH smo se dogovorili da to malo novca kojeg imamo i za kojeg se borimo, usmjerimo prema ženskoj odbojci. U nekim medijima nas se napada za protežiranje ženske odbojke, na račun muške, što se i meni pripisuje kao minus, a ja mislim da smo iznimno dobro pogodili i da su nam to na najbolji način vratile naše djevojke. Prvi put smo igrali s velikim reprezentacijama kao što je Španjolska (2:3), s Belgijom smo izgubili dva seta na razliku. I to Belgijom koja igra u prvoj svjetskoj skupini, gdje je samo dvanaest reprezentacija'', ističe Jelčić.

Što se tiče Mostara, dodaje, jako mu e drago da se plasirao u Premijer ligu.

''Kod njih je to jedan zamah, želja ljudi oko kluba i grada, da imaju premijerligaša. Iskreno se nadam da će dobro posložiti ekipu i parirati svim klubovima u tom rangu. To već znači mnogo, jer djevojke vide da se može ući u najjače natjecanje i s ovih prostora. To znači puno, isto kao i meni na treningu sada od kada Božana Butigan igra za Hrvatsku. Na treningu je ozračje rada jer svi su vidjeli da se iz male Čapljine može otići i postati velika igračica. Tako nam je i Mostar pokazao da se iz Hercegovine uz dobar rad, može ući u najjače natjecanje. Iskreno se nadam da će Mostar ostati u Premijer ligi jer ako to bude samo kratki bljesak, mislim da Hercegovina ništa time neće dobiti'', rezolutan je Jelčić.

Primjer Božane Butigan veliko je iznenađenje, za kratko vrijeme postala je jedan od stupova hrvatske reprezentacije.

''Djevojke dok se to nije dogodilo, nisu vjerovale da može igračica iz jednog malog kluba iz ovog ranga natjecanja, za samo 7 – 8 mjeseci, odlaskom u veliki klub kao što je Mladost postati svjetska igračica. To je za nas satisfakcija. Imamo kontinuitet, znamo što trebamo raditi kako bismo od ovoga kvalitetnog materijala, kao što su naže mlade odbojkašice stvoriti vrhunske igračice. Naravno do jedne razine jer ne možemo mi priuštiti našim igračicama toliko utakmica, toliko putovanja. Svjesni smo da u određenom trenutku, kad se vidi da je neko biser, moramo ga pustiti da bi zasjao punim sjajem'', naglašava nam za kraj odbojkaški trener Jelčić

Kopirati
Drag cursor here to close