Ceremonija otvaranja OL

BIH zastava zavijorila u Tokiju

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju ponosno su nosili Larisa Cerić, predstavnica u džudu i Amel Tuka, najbolji bh. atletičar kojem su ovo druge olimpijske igre ukarijeri.
Sport / Flash | 23. 07. 2021. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:screenshot / BIH zastava zavijorila u Tokiju

Vatrometom, performansima i svjetlosnim showom započela je ceremonija organizovana povodom otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju. Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju ponosno su nosili Larisa Cerić, predstavnica u džudu i Amel Tuka, najbolji bh. atletičar kojem su ovo druge olimpijske igre ukarijeri.

Tradicionalno, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju sastoji se od brojnih događaja, uključujući umjetnički program, paradu sportaša, paljenje olimpijskog plamena i simbolično puštanje golubova mira.

Našu zemlju u Tokiju predstavlja sedmero sportaša, Larisa Cerić, Lana Pudar, Emir Muratović, Amel Tuka, Mesud Pezer, Nedžad Husić i Tatjana Đekanović.

Bh. sportaši u Tokiju - BIH zastava zavijorila u Tokiju

Foto:Facebook / Bh. sportaši u Tokiju

Svečani defile 205 delegacija tradicionalno počeo je izlaskom predstavnika Grčke, zatim je uslijedio defile predstavnika Olimpijskog tima izbjeglica, a posljednji izlaze domaćini Igara – Olimpijski tim Japana.

OI u Tokiju u Japanu se održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza, ali su neki od prvih sportskih događaja već počeli. U Tokiju će biti održane i Paraolimpijske igre i to u periodu između 24. kolovoza i 5. rujna.

Igre su trebale biti održane prošle godine, ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa. Zbog epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi publike na borilištima i terenima neće biti, no samoj ceremoniji otvaranja prisustvovat će manje od 1.000 ljudi.

Sportaši će se natjecati u 33 sportske discipline, a bit će održano ukupno 339 sportskih događaja na 42 borilišta. Većina natjecanja će biti održana u okolici Tokija, no i Sapporo će biti domaćin nekoliko događaja, uključujući neke nogometne utakmice i maraton.

Olimpijci Sjeverne Koreje i Gvineje su odustali od nastupa, a razlog je trenutna situacija u vezi s koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close