Autora Zdravka Cvjetkovića

U Mostaru otvorena izložba karikatura ''Svi naši zmajevi''

Riječ je o radovima koji su nastali u posljednjih sedam godina, a sve je počelo kao podrška nogometnoj reprezentaciji BiH
Kultura / Umjetnost | 14. 11. 2018. u 20:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba karikatura ''Svi naši zmajevi'' autora Zdravka Cvjetkovića, na kojoj je predstavljeno pedesetak radova, otvorena je u srijedu navečer u Centru za kulturu Mostar.

Riječ je o radovima koji su nastali u posljednjih sedam godina, a prema riječima autora, sve je počelo kao podrška nogometnoj reprezentaciji BiH na društvenim mrežama tijekom kvalifikacija za EURO 2012, a vremenom se razvilo u podršku bh. sportašima uopće.

Prošle godine, kaže Cvjetković, kada je vidio da broj radova prelazi 50, odlučio ih je pokušati smjestiti u jedan prostor, jer ih je do tada stalno gledao u digitalnoj formi, u nekim mapama.

Foto: Fena / Zdravko Cvjetković

''Prvi put kad sam ih vidio na zidovima tek tada su mi dobili neki smisao, jer svi radovi prate neku priču kroz ciklus kvalifikacija i na svjetskom i na europskom prvenstvu'', ističe autor.

Govoreći o svojim radovima, kazao je kako su to pretežno kombinacije portretne i situacijske karikature na kojima se mogu prepoznati bh. nogometaši ili drugi sportaši.

''Radovi su najčešće nastajali u cilju podrške našoj reprezentaciji, mada je nekada znalo biti i satiričnih radova'', dodaje Cvjetković, napominjući kako je to bio njegov doprinos euforiji koja se obično stvori pred utakmice.

Foto: Fena / Izložba karikatura ''Svi naši zmajevi''

Svaku izložbu, kako je kazao, nastoji obogatiti nekim novim radom, a ova mostarska je bogatija za dva rada.

''Na novim radovima su naša rukometašica Svjetlana Kitić i, naravno, potrudio sam se da obuhvatim i mostarsku temu, pa su tu i Emir Balić i Lorens Listo kako skaču sa Starog mosta'', dodao je Cvjetković.

Foto: Fena / Izložba karikatura ''Svi naši zmajevi''

Mostarci će izložbu moći pogledati sljedeća dva tjedna, a osim u Mostaru, ona je do sada predstavljena u Zenici i Sarajevu.

Cvjetković je rođen 1985. godine u Zenici. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karikaturom i stripom. U BiH i inozemstvu radio je na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, potom kao artist na mnogim aplikacijama za djecu, ilustrirao je nekoliko knjiga, bojanki i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close