Mladi ovjekovječili

Ljepote bh. gradova predstavljene na izložbi mladih fotografa u Mostaru

Krenuvši prema jugu, osvježenje su potražili na Neretvi, u sjeni kule Gavrankapetanovića u Počitelju.
Kultura / Umjetnost | 16. 09. 2020. u 18:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetna fotografska avantura “Uhvati trenutak” Info centra Europske unije u BiH potaknula je mlade iz pet bosanskohercegovačkih gradova da istraže kulturu, povijest i bogato naslijeđe te da prikažu jedinstvenu ljepotu i bogatstvo svog okruženja.

Kulturni turizam, kao pokretač razumijevanja i slavljenja raznolikosti, naročito među mladima, potaknuo je stvaranje jedinstvenih fotografskih zapisa i doživljaja prirodnih i kulturnih bogatstava vlastitog okruženja, priopćeno je u srijedu iz EU Info centra.

Druženje započeto uz vodopad Plive i pogled ka kulama drevnih vladara kraljevskog grada nastavljeno je na obalama rijeke Sane i zidinama Ključke tvrđave. Krenuvši prema jugu, osvježenje su potražili na Neretvi, u sjeni kule Gavrankapetanovića u Počitelju.

Foto: EU info centar / Terenski rad

Uhvatili su dašak života stoljetnog Počitelja te se zaputili ka “muzeju pod otvorenim nebom”. Uz šum Bregave, u Stocu su ovjekovječili kamene spavače i prošli stazama koje su nadahnule najpoznatijeg Stočanina da ih učini bezvremenskim kroz svoje stihove. Trebinje, grad sunca, vina i platana, obišli su na Svjetski dan fotografije te uspješno okončali ljetno putovanje.

“Impresioniran sam umijećem i kreativnošću koje ste pokazali predstavljajući vaše gradove, kulturu, tradiciju, prirodna bogatstva kao i turističke potencijale. Često smo toliko okupirani svakodnevnim obavezama da zaboravimo zastati i uživati u ljepotama prirode, kulturnog naslijeđa i povijesti ove zemlje, a vi ste nas na to podsjetili. Europska unija u BiH uvijek rado surađuje sa mladim i talentiranim ljudima. Nastojimo vam pružiti nove mogućnosti i zajedno s vama osmisliti rješenja kako bismo učinili vašu budućnost ovdje boljom”, rekao je Petar Kraljević, predstavnik Izaslanstva EU u BiH tijekom uručenja nagrada najboljim mladim foto-reporterima.

Foto škola pozvala je mlade da pokažu ljepote Bosne i Hercegovine i istaknu brojne turističke potencijale i kulturno naslijeđe vlastitih okruženja i da svojim fotoaparatima zabilježe magične trenutke.

Foto: EU info centar / Sudionici projekta

Vođeni iskusnim bh. fotografom, Jasminom Agovićem, polaznici su stekli brojne vještine i učili o značaju fotografije, a najbolji su osvojili vrijedne nagrade kako bi mogli dalje razvijati svoju ljubav prema fotografiji.

''Ogromna privilegija i zadovoljstvo je bilo raditi sa grupom mladih i talentiranih ljudi iz cijele naše prelijepe domovine. Cilj radionice nije bio samo da podučimo mlade fotografe-početnike osnovama ove umjetnosti, nego da ih kroz praktičan rad i radoznalu šetnju potaknemo da se užive u ulogu turiste u vlastitom gradu, kako bi isto tako imali otvorene umove ka putovanju Europom i cijelom svijetu. Na raspolaganju su imali uglavnom kamere mobilnih telefona, ali ih to nije spriječilo da uz pomoć usvojenih fotografskih tehnika naprave zaista fantastične fotografije i da se dobro zabave“, istaknuo je Agović.

Helena Brajić i Katarina Pudar iz Trebinja i Amer Kalabić iz Ključa, pobjednici natjecanja, svojim su fotoreportažama iznijeli jedinstveno viđenje vlastitih gradove te ovjekovječili fotografijama ljepote prirode i kulturne baštine koje njihova okruženja nude. Iako su vjerovali da neće osvojiti nagrade, pobjednici su istakli zahvalnost na mogućnosti sudjelovanja, učenja o fotografiji, druženja te savjetima i nadahnuću za poštivanje i uživanje u krajolicima.

Izložba radova najboljih mladih fotoreportera otvorena je u srijedu u OKC Abrašević u Mostaru, gdje će biti postavljena do 21. ruja 2020. godine. Online izložbu možete pogledati na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close