56. internacionalna likovna kolonija

Inspirativni Počitelj narednih dana ''radno mjesto'' za 22 umjetnika

U Počitelju otvorena 56. internacionalna likovna kolonija
Kultura / Umjetnost | 20. 09. 2020. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Počitelju je otvorena ULUBiH-ova 56. internacionalna likovna kolonija. Iako nosi naziv internacionalna, kolonija ove godine, zbog epidemije koronavirusa, okuplja domaće umjetnike. Njih 22 će do srijede stvarati u ambijentu uvijek inspirativnog Počitelja.

Za umjetnika Džemaila Silajdžića iz Visokog svaki dolazak u Počitelj posebno je inspirativan. Dovoljan je, kaže, samo pogled na počiteljske zidine, sunce i plodove Hercegovine. Ideje za umjetničko djelovanje ne manjka: "Vjerujem da ću uspjeti napraviti 2-3 slike, jer naprosto ne možete da odolite, a da ovdje ne radite. Svjetlo je danas odlično, što je nama slikarima izuzetno ugodno".


Uživajući u tišini ovog mirnog grada, umjetnici su više govorili o njemu nego o svojim djelima. Ispunjava ih spoj tradicije i modernog, kamenog grada i umjetnikovog likovnog pečata.

"Počitelj je jedna trajna inspiracija, umjetnici ga nazivaju mali Montmartre. Upravo to što čini karakteristiku - taj spoj tradicije koja je ovdje prisutna, same arhitekture, i prisustvo kamena u arhitekturi, to daje jedan doživljaj i proizvodi jednu emociju", kaže umjetnica Amra Kozić.

Petodnevna kolonija ne mora nužno rezultirati vrhunskim djelima. Za to je, kažu njeni sudionici, ipak potrebno nešto više vremena, iako s Počiteljem se, ističu, nikad ne zna. Ovdje su prvenstveno radi druženja i razmjene iskustava.

"Ovdje smo radi jednog finog razgovora o likovnosti, jer fali u našoj državi jako puno kulture i umjetnosti, prvenstveno likovne umjetnosti. Država se gradi na kulturi i u to treba puno ulagati", poručuje umjetnica Ilonka Jasak.

Umjetnici daju svoj doprinos očuvanju tradicije održavanja ove likovne kolonije, čak i u kriznim vremenima, kakvim uostalom zbog pandemije svi svjedočimo. Počeli su u lipnju druženjem na Trešnjevoj nedjelji, a završavaju u srijedu, 23. rujna, izložbom nastalih radova na koloniji.

Kopirati
Drag cursor here to close