Bolja zdravstvena zaštita

Kako bi trebalo ispravno liječiti i dijagnosticirati određene bolesti

Postupnici su u biti smjernicame koje bi liječnicima trebale pomoći da ispravno liječe i dijagnosticiraju određene bolesti.
Sci-Tech / Znanost | 12. 12. 2018. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljeni dijagnostičko – terapijski postupnici u primarnoj zdravstvenoj zašiti. 

Predstavljanje dijagnostičko-terapijskih postupnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s ciljem stabiliziranja pružanja usluga zdravstvene zaštite u dijagnosticiranju i propisivanju terapije za osiguranike, održano je u srijedu u Mostaru u organizaciji ZZO HNŽ.

Radi se o smjernicama koje bi liječnicima trebale pomoći da ispravno liječe i dijagnosticiraju određene bolesti.

''Smjernice koje su izdane su preporuke stručnih društva kako bi trebalo ispravno liječiti i dijagnosticirati određene bolesti. One liječnicima služe da ujednačeno vode svakog bolesnika, da mu rade iste pretrage i da ga liječe na adekvatan način. Ukoliko ne slijedimo smjernice često lutamo, radimo pretrage koje nisu potrebne i trošimo sredstva koja su ograničena'', rekao je u izjavi za medije prof.dr.sc. Ivica Brizić.

Direktor ZZO HNŽ, Rade Bošnjak istaknuo je  kako će se ovim postupnicima olakšati rad liječnika, ali i usluga koju dobivaju pacijenti bit će na višoj razini.

''Dijagnostičko-terapijski postupnici za primarnu zdrastvenu zaštitu su plod strategije o razvoju zdravstva ove županije, pa i strategija ZZO HNŽ.  Postpunici su potrebni radi standardiziranja pružanja usluga zdravstene zaštite kako bi se pomoglo liječnicima optimizirati terapije za naše osiguranike'', rekao je Bošnjak.

Dodao je kako će nakon toga postpunici pomoći u približavanju sljedećem cilju.

''Želimo postići horizontalnu pravičnost za naše osiguranike, što bi značilo jednak pristup zdrastvenoj zaštiti za jednako kvalitetnu uslugu u zdravstvneoj zaštiti. Siguran sam da će postpunici pomoći našim liječnicima, olakšati im i ubrzati rad, a očekujem da će naši osiguranici biti za stupanj više zadovoljni kvalitetom usluge'', rekao je Bošnjak.

Specijalist interne medicine Vlatko Baković kazao je kako je ovaj projekt okupio eminentne stručnjake Hercegovačko-neretvanske županije koji su iz svojih područja izradili postupnike.

''Ono što mi očekujemo je da naši osiguranici, naši pacijenti imaju jednake uvjete, bez obzira u kojem domu zdravlja se liječe i kojem doktoru pripadaju'', istaknuo je Baković.

Dodao je kako su postupnici objavljeni u vidu zbornika, odnosno knjige od 300 stranica, koja je objavljena na hrvatskom i na bosanskom jeziku.

Specijalistica Obiteljske medicine Doma zdravlja Mostar Edita Černy-Obrdalj kazala je kako je postupnike izradio Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, u suradnji sa županijskim Ministarstvom zdravstva, Liječničkom komorom HNŽ-a i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

''Izrađena su ukupno 23 postupnika koji će uvelike olakšati praksu liječnicima, prvenstveno obiteljske medicine, ali se mogu primjenjivati i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, dakle bolničkim uvjetima'', kazala je Černy-Obrdalj.

Kopirati
Drag cursor here to close