-98 Celzijev stupanj

Zabilježena najniža temperatura na Zemlji ikada

Znanstvenici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu "Geophysical Research Letters", kažu da je ova temperatura vjerojatno najniža moguća na Zemlji.
Sci-Tech / Znanost | 27. 06. 2018. u 11:13
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su u utorak objavili da su zabilježili najnižu temperaturu na Zemlji ikada.

Koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnoj Antarktici dostignuta temperatura od minus 98 stupnjeva Celzijevih (minus 144,4 stupanj Fahrenheita).

Znanstvenici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu "Geophysical Research Letters", kažu da je ova temperatura vjerojatno najniža moguća na Zemlji.

"U ovoj oblasti vidimo razdoblja nevjerovatno suhog zraka, što omogućava toploti iz snijega da lakše zrači u svemir", rekao je vodeći istraživač Ted Scambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Sveučilišta Colorado-Boulder.

Pošto je nemoguće instalirati meteorološku postaju na tom području, Scambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine kako bi vidjeli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktika jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki dijelovi Antarktike zagrijavaju. Druga skupina znanstvenika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenjaka na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a znanstvenici su shvatili da postoji, jer su izmjerili visoku razinu vulkanskih plinova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom djelu antarktičkog kontinenta. Znanstvenici su također naveli rekli da je globalno zagrijavanje glavni čimbenik, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

"Klimatske promjene izazivaju najveći dio topljenja glečera koje promatramo, a ovaj novootkriveni izvor toplote ima još uvijek neutvrđeni efekt, jer ne znamo kako se ova toplota distribuira ispod ledenog pojasa", rekao je vodeći istraživač Brice Loose s Sveučlišta Rhode Island.

Kopirati
Drag cursor here to close