IPCC

Za borbu protiv globalnog zagrijavanja potrebne dalekosežne promjene

Promatrači već uočavaju posljedice rasta temperature za jedan stupanj Celzijev, navodeći ekstremna vremenska događanja, rast razine mora i topljenje leda na Arktiku.
Sci-Tech / Znanost | 08. 10. 2018. u 12:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći klimatski istražitelji vjeruju da je limitirano povećanje globalnog zagrijavanja za 1,5 stupnjeva Celzijevih još moguće, ali samo uz ''brze i dalekosežne promjene bez presedana''.

Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC), laureat Nobelove nagrade za mir, u ponedjeljak je objavilo izvješće u kome upozorava na posljedice neispunjavanja ciljne brojke, dva mjeseca prije sljedeće klimatske konferencije UN-a.

''Limitiranje globalnog zagrijavanja za 1,5 stupnjeva Celzijevih zahtijeva brze, dalekosežne promjene bez presedana u svim aspektima društva'', navodi IPCC u priopćenju objavljenom po okončanju konferencije o klimatskim promjenama u južnokorejskom gradu Incheonu.

U priopćenju se navodi da promatrači već uočavaju posljedice rasta temperature za jedan stupanj Celzijev, navodeći ekstremna vremenska događanja, rast razine mora i topljenje leda na Arktiku.

Izvješće pruža sumornu sliku svijeta s temperaturama višim za 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predinduistrijsko doba - što je gornja granica koju je odredila međunarodna zajednica u Pariškom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena iz 2015.godine.

Na osnovu mnogo ambicioznijeg scenarija smanjenja rasta globalnih temperatura za dva posto, eksperti tvrde da bi rast razine mora bio niži za 10 centimetara.

Time bi se drastično smanjila mogućnost topljenja leda na Arktičkom oceanu tijekom ljeta, a koraljni grebeni smanjili bi se za između 70 i 90 posto, nasuprot potpunom nestanku u slučaju smanjenja rasta temperatura za dva stupnja Celzijeva, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close