Nastavlja se istraga

WHO osniva novu znanstvenu grupu za istragu porijekla Covida 19

Tim koji je predvodila WHO i koji je proveo četiri tjedna u Wuhanu tijekom siječnja i veljače, priopćio je da se virus vjerojatno prenio sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje.
Sci-Tech / Znanost | 13. 08. 2021. u 20:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je danas da osniva novo tijelo za utvrđivanje izvora koronavirusa, čime želi da se izbjegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Nemogućnost WHO da utvrdi gdje i kako se virus proširio je stvorio tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gdje su slučajevi Covid-19 prvi put identificirani u Wuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da surađuju kako bi se ubrzala istraživanja o porijeklu pandemije i depolitizirala situacija, prenosi Reuters.

U priopćenju WHO je navedeno da će novo savjetodavno tijelo pod nazivom "Međunarodna znanstvena savjetodavna grupa za porijeklo novih patogena" podržati brže provođenje daljih istraživanja.

Washington je pozdravio plan WHO i istaknuo da je potrebno staviti naglasak na znanstveno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo porijeklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izvještaju, napisanom zajedno sa kineskim znanstvenicima, tim koji je predvodila WHO i koji je proveo četiri tjedna u Wuhanu tijekom siječnja i veljače, priopćio je da se virus vjerojatno prenio sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorija krajnje malo vjerojatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji, u njegovoj rodnoj Danskoj, šef tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Peter Ben Embarek rekao je jučer da hipoteza o laboratoriju zaslužuje dalje proučavanje.

Glasnogovornica WHO-a priopćila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o porijeklu virusa i novom tijelu za istragu, nema nikakve veze sa tim primjedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen prije nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close