Ismijavaju ih

Vojska objavila snimke otiska Jetija

Fotografije su nastale u Makalu kampu na Himalaji.
Sci-Tech / Znanost | 01. 05. 2019. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijska vojska je na svojem službenom Twitteru objavila da je pronašla otiske stopala mitskog bića s Himalaja - Jetija. I premda bi otisci mogli biti lažni, vojno izvješće čini se stvarnim, piše portal ScienceAlert.

Indijsku vojsku na Twitteru prati gotovo šest milijuna ljudi. U ponedjeljak su objavili da su otkrili ''otiske stopala mitske zvijeri Jeti''.

Fotografije su nastale u Makalu kampu na Himalaji, objavila je Nova TV.

Jeti je ''strašni snježni čovjek'', veliko čovjekoliko biće koje se često pojavljuje u narodnim predajama južnog dijela Azije. Prema predaji, Jeti živi u gornjim dijelovima Himalaje.

Iako nema nikakvih dokaza da Jeti zaista postoji, mit o njemu postoji već dugo. U Indiji, Nepalu i Butanu česte su priče o ljudima koji su vidjeli Jetija. Vojska je svojom objavom na Twitteru ojačala legendu.

Tragovi su otkriveni 9. travnja, napisala je vojska, no fotografije su objavljene tri tjedna kasnije. Times of India navodi da su čekali potvrdu kako se njihovo otkriće podudara s ranijim teorijama o jetiju.


Indijska vojska napisala je da su dokazi o Jetiju fotografirani i predani stručnjacima.

''Mislili smo da je pametno objaviti sve i tako privući pažnju znanstvenika i ponovno pojačati interes'', napisali su na Twitteru.

Posljednjih godina bilo je brojnih pokušaja da se riješi misterij vezan uz Jetija. 2013. je u istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije zaključeno da bi himalajski ''div'' zapravo mogao biti podvrsta medvjeda. Obavljena je i DNK analiza uzoraka dlake na Sveučilištu u Oxfordu.

Genetičar prof. Bryan Sykes otkrio je da se uzorci podudaraju s genima drevnog polarnog medvjeda. Njegov zaključak je bio da je mitološko biće vjerojatno ''mješanac'' polarnih i smeđih medvjeda.

Na Twitteru su mnogi vijest o dokazu da Jeti zapravo postoji – primili s nevjericom, a počelo je i ismijavanje vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close