Prvi put

Vlada odredila tko sve može dobiti nagradu za znanost u Federaciji

U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja znanstvenih rezultata
Sci-Tech / Znanost | 03. 09. 2020. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je donijela Uredbu o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost. Vlada ove nagrade dodjeljuje državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici i istraživači - kandidati za nagradu.

Predviđene za četiri kategorije: nagrada za životno djelo, te godišnje nagrade za nauku, za mlade istraživače i za popularizaciju i za promociju znanosti.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupni znanstveno-istraživački, odnosno istraživačko-razvojni rad koji predstavlja njihov osobni doprinos u proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada. Svake godine dodjeljuje se samo jedna ovakva nagrada, koja kandidatu može biti dodijeljena samo jednom.

Godišnja nagrada za znanost predviđena je za značajno znanstveno dostignuće, znanstveno otkriće, te primjenu rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada.

Godišnja nagrada mladim istraživačima starosti do 32 godine namijenjena je onima koji su se posebno istaknuli u znanstvenom radu, objavili zapaženi članak u referentnom međunarodnom znanstvenom časopisu, znanstvenu knjigu s međunarodnim recenzijama ili dobili relevantno međunarodno priznanje za dostignuće u području znanosti.

Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti dodjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o nauci koji se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije. Svake godine može biti dodijeljena samo po jedna ovakva nagrada.

Kada je riječ o novčanim iznosima, nagrada za životno djelo je 10.000 KM, a za nauku 5.000 KM, za mlade istraživače 3.000 KM i za popularizaciju i promociju nauke po 2.000 KM.

Nagrade će biti dodjeljivanje svake godine za Dan znanosti u Federaciji BiH, a konkurs za dodjelu, uime Vlade FBiH, raspisuje Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Kandidate za nagrade mogu predložiti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, znanstvene ustanove, znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u FBiH.

Danas donesena uredba bit će u primjeni od 1.1. 2021. godine, navodi Vlada FBiH u svom priopćenju.

Ovakve nagrade, kako je obrazloženo, pored priznanja znanstvenicima za postignute rezultate, predstavlja značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao znanstveno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu.

U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja znanstvenih rezultata, mada je evidentno da znanstvenici i istraživači s ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close