Reakcija na Odluku Vlade

Ugroženost Srba u HNŽ: Vlada od 125 pripravnika primila pet Srba

Ovim putem traže od Vlade HNŽ da prestane sa grubim kršenjem prava srpskog naroda i da nepravdu načinjenu na zadnjem natječaju ispravi prilikom prijema još 25 pripravnika koji slijedi.
Sci-Tech / Znanost | 21. 12. 2017. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ovaj mjesec potpisala je ugovore sa 125 pripravnika koji će godinu dana pripravničkog staža odraditi u kantonalnim organima uprave, a među njima se našlo tek petero Srba, stoji u priopćenju Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru

''Vlada HNŽ, predvođena HDZ-om i SDA, i ovoga puta na najgrublji način prekršila je prava Srba, te ne poštujući Ustav FBiH i zakone koji reguliraju ovu oblast još jednom pokazala da ne želi dati ravnopravnost i konstitutivnost srpskom narodu na ovom području'', navodi se dalje u priopćenju.

Iz organizacije podsjećaju da je u Ustavu Federacije BiH jasno propisano da se mora poštovati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u svim javnim organima vlasti, uključujući sudove. 

''Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirat će se na popisu iz 1991. godine, dokse Aneks 7. u potpunosti ne provede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH'', navodi se u Ustavu FBiH i precizira da su javne institucije u smislu ovog članka ministarstva u Vladi Federacije BiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, županijski i općinski sudovi u Federaciji BiH. 

''Možda je ovo najbolji odgovor zašto se u HNŽ duže od petnaest godina županijski Ustav ne želi uskladiti sa Ustavom FBiH i omogućiti Srbima da budu konstitutivan narod.  Podsjećamo da je po popisu iz 1991. u Mostaru živjelo oko 21 posto Srba.  Kao primjere marginaliziranja Srba i kršenja zakona na našu štetu možemo navesti da u Gradskoj upravi Mostara od 519 zaposlenih radi svega 23 Srba, a u većini županijskih ministarstava i organa uprave uopće nema zaposlenih Srba'', kažu iz Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Ovim putem traže od Vlade HNŽ da prestane sa grubim kršenjem prava srpskog naroda i da nepravdu načinjenu na zadnjem natječaju ispravi prilikom prijema još 25 pripravnika koji slijedi.

''Također, pozivamo Vladu HNŽ da nam javno predstavi podatke o broju zaposlenih Srba u županijskim organima i javnim poduzećima.  Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru broji devet organizacija koje okupljaju srpski narod u dolini Neretve i predstavalja legitiman glas Srba iz Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije'', zaključuje u priopćenju Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close