Poremećaj u ekosustav

Vjetroelektrane su ponegdje vrlo opasne za ptičju populaciju

Istraživanje provedeno u Indiji pokazalo je da tamošnje vjetroelektrane imaju vrlo negativan utjecaj na životinjski svijet. Kod nas, kažu, situacija nije tako loša.
Sci-Tech / Znanost | 09. 11. 2018. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prelazak na obnovljive izvore energije u slučaju vjetroelektrana u nekim slučajevima nije sasvim prijateljski nastrojen prema ostatku prirode.

Naime, lopatice koje vjetar pokreće kako bi se proizvodila električna energija u svojem brzom okretanju predstavljaju opasnost za ptice – a ponekad mogu izazvati i velike poremećaje u cijelom životinjskom ekosustavu.

Najnovije istraživanje, obavljeno, doduše, samo u Indiji, pokazuje kako farme vjetroelektrana mogu imati značajan utjecaj na ptičju populaciju – otprilike kao da se na određenom području pojavi nova životinja u prehrambenom lancu koja se njima hrani. Nestanak većeg broja ptica grabežljivica, kao da ih je istrijebio neki veći grabežljivac, dovodi do bujanja vrsta koje su u prehrambenom lancu ispod njih – na primjer guštera, piše Bug.hr.

Primijećene su i promjene u ponašanju guštera, te njihovoj fiziologiji kao rezultat nestanka vrste koja se njima hrani. Znanstvenici kažu kako istrebljenje određenih ptica, a sve zbog velikih vjetroelektrana, ima do sada podcijenjeni utjecaj na ostale vrste životinja, pa pod znak pitanja dovode njihov ukupni pozitivni ekološki učinak.

S druge strane, pitanje masovnog ubijanja ptica u vjetroelektranama opsežno je i kompleksno, te zahtijeva i takve odgovore, kaže energetski stručnjak Edo Jerkić:

''Kod nas se radi postmonitoring vjetroelektrana, nema značajnih žrtvi i sve je za sada u skladu s propisanim u studijama utjecaja na okoliš. Mitigacija problema radi se pravilnim smještanjem, praćenjem ptica i tehničkim mjerama u pogonu koje mogu uključivati i radare i gašenje turbina kada su ptice u prolazu''.

Problem utjecaja na populaciju ptica pretežno je lokalni problem i najčešće se javlja u Indiji i SAD-u (većinom zbog lošeg planiranja izgradnje vjetroelektrana), dok je u Europi daleko manje izražen.

Kopirati
Drag cursor here to close