Sigmund Freud

Utemeljitelj psihoanalize koji je prvi spoznao spolnost

Freud je zajedno s Josefom Breuerom utemeljio psihoanalizu. Postupnim stvaranjem 'psihoanalitičke metode' Freud je hipnozu zamijenio tumačenjem snova i slobodnim asocijacijama.
Sci-Tech / Znanost | 06. 05. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Studomat / Sigmund Freud (Příbor (tada Freiberg), Češka, 6. svibnja 1856. - London, 23. rujna 1939.)

Sigmund Freud, znameniti psihijatar koji je udario teelje mnogim metodama u toj oblasti, rođen je na današnji dan prije 165. godina.

Na svijet je došao 6. svibnja 1856. godine u mjestu Freiberg, danas Příbor u Češkoj. Završio je medicinu, a od 1902. radio kao sveučilišni profesor u Beču.

Zajedno s Josef Breuer utemeljio psihoanalizu objavljivanjem rasprave O psihičkim mehanizmima histeričnog fenomena: preliminarna priopćenja (Über den psychischen Mechanismus hysterischer Phänomene. Vorläufige Mitteilung, 1893).

Polazište Freudovih istraživanja njegov je pokušaj liječenja funkcionalnih psihičkih poremećaja s pomoću sugestije i hipnoze. Postupnim stvaranjem 'psihoanalitičke metode' Freud je hipnozu zamijenio tumačenjem snova i slobodnim asocijacijama.

Tumačenje snova

U svojem djelu Tumačenje snova (1900) tumačio je narav sanjanja i primarnoga procesa mišljenja, a iznio je i prva zapažanja o dječjoj seksualnosti. Tijekom godina mijenjao je i nadograđivao svoju teoriju koja je u konačnici postala jedna od najsveobuhvatnijih znanstveno potvrđenih teorija ličnosti.

Freudova teorija uključuje slikovit prikaz ljudskog uma, koji je poput ledenjaka u kojem je vrh što izvire iz mora svjesni dio, a ono ispod podijeljeno na podsvjesno i nesvjesno; dinamski model psihičke strukture (id, ego, superego), shemu psihoseksualnog razvoja od nekoliko faza (oralna, analna, genitalna) i psihoanalitičku shemu psihopatologije.

Freud je tvrdio da psihološki poremećaji proizlaze iz problema unutar pojedinca, intrapsihičkih sukoba, a ne iz djelovanja zlih duhova. Njegova su stajališta potaknula sućut prema osobama s psihičkim poremećajima i razvoj novih metoda pružanja pomoći.

Foto: Studomat / Freud je utemeljitelj niza modernih metoda u psihijatriji

Spoznaja spolnosti

Svojom teorijom usmjerio je znanstvena istraživanja na dalekosežne posljedice događaja u djetinjstvu, a pomogao nam je da uvidimo kako su seksualni i agresivni porivi svakidašnja pojava.

"Freud je susreo spolnost kao izopćenika u pojati, a ostavio ju je u dnevnoj sobi kao počasnoga gosta", rekao je o tome Walter Béran Wolfe.

Freud je imao mnogo učenika i sljedbenika, od kojih su ga mnogi poslije napustili stvarajući vlastite teorije. Najpoznatiji Freudovi suradnici bili su: Sándor Ferenczi, Alfred Adler, Otto Rank i Freudova kći Anna Freud.

Freud je značajno utjecao na sva područja ljudske djelatnosti od medicine do umjetnosti i filozofije.

Zajedno s Eugenom Bleulerom, Freud je od 1909. izdavao je Jahrbuch für psychoanalytische und psychopathologische Forschungen, a od 1910. i Zentralblatt für Psychoanalyse.

Glavna djela

Freudova glavna djela su: Studije o histeriji (Studien über Hysterie, koautor J. Breuer, 1895), Tumačenje snova (Die Traumdeutung, 1900), Psihopatologija svakidašnjega života (Zur Psychopathologie des Alltagslebens, 1901), Dosjetka i njezin odnos s nesvjesnim (Der Witz und seine Beziehung zum Unbewußten, 1905), Tri rasprave o teoriji spolnosti (Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie, 1905), Totem i tabu (Totem und Tabu, 1913), Predavanja za uvod u psihoanalizu (Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse, 1916–18), Ja i ono (Das Ich und das Es, 1923), Nelagoda u kulturi (Das Unbehagen in der Kultur, 1930). (Izvor: Hrvatska enciklopedija)

Izgnanstvo i smrt u Londonu

Sigmund Freud bio je izopćen u svom rodnom gradu zbog svojih židovskih korijena, ali i teorija u kojima je središnje mjesto imala seksualnost, što se u to vrijeme smatralo skandaloznim i nedopustivim.

Freud, čija su djela nacisti spaljivali još 1933. godine, odlučuje napustiti Beč, te odlazi u izgnanstvo u lipnju 1938. godine, poslije nekoliko upada Gestapoa u njegov dom.

Dijelio je sudbinu 130.000 austrijskih Židova koji su bili primorani na egzil, dok je 65.000 stradalo u holokaustu.

Umro je od raka 23. rujna 1939. u 84. godini u Londonu, gdje se privremeno sklonio i gdje je sahranjen. Međutim, njegovo ime je neraskidivo povezano s Bečom u kojem je živio 78 godina i primao pacijente na slavnoj adresi Berggasse broj 19.

Video: DER TRAFIKANT Trailer German Deutsch 

 

 

 

16 citata Sigmunda Freuda koji će vam reći mnogo o vama

• Veličina vašeg identiteta određuje se veličinom problema koji je u stanju izvesti vas iz takta.
• Prije nego što dijagnosticirate kod sebe depresiju i nisko samopouzdanje, obavezno se uvjerite da niste okruženi idiotima.
• Sve što radite u krevetu je sve prekrasno i apsolutno ispravno. Bitno je da se to sviđa oboma.
• Seksualnom devijacijom može se smatrati jedino odsustvo seksa. Sve ostalo je – stvar ukusa.
• Idealna, vječita, očišćena od mržnje, ljubav postoji samo između zavisnosti i droge.
• Što je savršeniji čovjek spolja, to je više demona u njemu.
• Mi nikad ne bivamo tako ranjivi kao onda kad volimo, i nikad tako beznadno nesretni kao onda kada gubimo ljubav.
• Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
• Ljudi su više moralni nego što misle, i mnogo više amoralni nego što mogu da zamisle.
• Veći dio toga što je unutar nas je neshvatljivo, a ono što je prepoznatljivo je – realno.
• Svaki normalan čovjek, u stvari, normalan je samo djelomično.
• Ako ste oprostili čovjeku sve, znači, završili ste sa njim, zauvijek.
• Protiv svakog čovjeka čovjek se može braniti, ali protiv pohvale ostaje bespomoćan.
• Mi više težimo ka tome da izbjegnemo bol, nego da susretnemo radost.
• U trenutku kad čovjek počne da sumnja u svoj život i svoju vrijednost, on postaje bolestan.
• Veliko pitаnje nа koje nikаdа nije odgovoreno i nа koje ni jа nisаm bio kаdаr odgovoriti, usprkos tridesetogodišnjem istrаživаnju ženske psihe glаsi: ŠTO ŽENA HOĆE?!

Kopirati
Drag cursor here to close