18. studenog

U Sarajevu Deveti simpozij magistara farmacije FBiH

Tema ovogodišnjeg simpozija je ''Utjecaj hrane i suplemenata na ishode terapije sa lijekovima''.
Sci-Tech / Znanost | 17. 11. 2017. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonija svečanog otvaranja Devetog simpozija magistara farmacije FBiH bit će upriličena u subotu 18. studenog u hotelu "Hills" na llidži.

Tema ovogodišnjeg  simpozija je Utjecaj hrane i suplemenata na ishode terapije sa lijekovima.

Kronične bolesti predstavljaju najveći teret zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Neodgovarajuća prehrana i životni stil važni su čimbenici rizika koji se mogu modificirati, a prehrana i suplementacija prilagođena potrebama pojedinca može poboljšati terapijske ishode te unaprijediti zdravlje i psihofizičke sposobnosti.

Farmaceuti su zdravstveni radnici te kao dio zdravstvenog tima trebaju sudjelovati u svim aktivnostima usmjerenim ka očuvanju i unapređenju zdravlja, između ostalog i kroz savjetovanje pacijenata o odgovarajućoj prehrani i primjeni dijetetskih suplemenata.

Kao interdisciplinarno obrazovani stručnjaci trebaju sudjelovati i u znanstvenim istraživanjima, razvoju i formulaciji suplemenata i posebnih kategorija hrane namijenjenih poboljšanju određenih fizioloških funkcija i kvaliteta života pacijenta.

Farmaceuti su zdravstveni profesionalci koji su najkompetentniji za obavljanje kontrole proizvodnje, kvaliteta i označavanja te postmarketinškog praćenja dijetetskih suplemenata kao i formuliranje zakonske regulative takvih proizvoda.

U praksi, međutim, ove kompetencije farmaceuta često nisu odgovarajuće prepoznate. Zadatak je struke da intenzivno radi na promociji, kao i kontinuiranom razvoju kompetencija s ciljem osiguranja pozicije magistra farmacije kao važnog, čak i vodećeg stručnog profila u ovoj oblasti, priopćeno je iz Komore magistara farmacije FBiH.

Svoja najnovija saznanja prezentirat će predavači iz BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije.

Kopirati
Drag cursor here to close