HEA

U RS-u tvrde da državna agencija diskriminira njene fakultete i studente

Odluka o normama, kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja, kako je navela, postoji i usvojena je 2011. godine i nije stavljena van snage, ali rukovodstvo HEA-e neće da primjenjuje taj dokument.
Sci-Tech / Znanost | 14. 06. 2018. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

V.d. direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS-u Biljana Vojvodić optužila je danas Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u (HEA) Bosne i Hercegovine za pokušaj opstrukcije procesa akreditacije visokoškolskih ustanova iz tog bh. entiteta. 

''HEA uvjetuje nastavak procesa akreditacije usvajanjem odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja. Sporno je to što je ovom odlukom pokušava nadležnost u oblasti akreditacije prenijeti na razinu BiH'', rekla je Vojvodić na konferenciji za novinare, nakon sjednice entitetske vlade. 

Odluka o normama, kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja, kako je navela, postoji i usvojena je 2011. godine i nije stavljena van snage, ali rukovodstvo HEA-e neće da primjenjuje taj dokument. 

''HEA ne izvršava svoje obaveze, koje su propisane okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju i to obaveze koje se odnose na imenovanje komisija stručnjaka, koji provode proces akreditacije i obaveze upisa u državni registar akreditiranih visoko obrazovnih ustanova iz RS. Time diskriminira fakultete i studente u RS'', ustvrdila je Vojvodić. 

Pokušali su, tvrdi, razgovorima omogućiti nesmetan proces akreditacije, posebno jer ove godine za pet visokoškolskih ustanova iz RS-a ističe rok važenja akreditacije. 

Stoga je entitetska vlada usvojila novi pravilnik o akreditaciji u entitetskoj nadležnoj agenciji, u tom dokumentu su, kako je navela, i odredbe o postupanju u ovakvim situacijama. 

Vojvodić je ustvrdila i da su dobili podršku od Vlade RS-a da započnu vođenje vlastitog registra akreditovanih visokoškolskih ustanova.   

''Dugoročno rješenje za sve probleme koje imamo s HEA-om je da Agencija za akreditaciju iz RS postane punopravna članica u EQAR-u (Europski registar agencija za osiguravanje)'', ustvrdila je v.d. direktorica Agencije za akreditaciju u RS-u Biljana Vojvodi

Kopirati
Drag cursor here to close