Mortal cities & Forgotten monuments

Razaranje grada: Nitko nije pomišljao da će od Mostara ostati sablast

Najpoznatiji britanski list The Guardian knjigu Mortal cities & Forgotten monuments proglasio je jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini.
Sci-Tech / Znanost | 15. 12. 2017. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 15. prosinca s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana je promocija knjige "Gradovi smrtnici-zaboravljeni spomenici" autorice Arne Mačkić, a u organizaciji Udruženja Akcija.

Najpoznatiji britanski list The Guardian knjigu Mortal cities & Forgotten monuments proglasio je jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini. Knjigu istražuje mogućnost kako zajednički urbani rituali mogu postati osnova za novo ispisivanje grada nakon rata.

Autorica je knjigu napisala tako što je, kako kaže, "uronila u svoju osobnu povijest“, istovremeno se dotaknuvši jednog važnog i kompleksnog globalnog problema. Istraživala je ulogu koju je arhitektura odigrala u prijelomnim trenucima turbulentne povijesti Balkana, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, vođenog od 1992. do 1995. godine.

"Rat u Bosni i Hercegovini se u određenom smislu može smatrati ratom protiv arhitekture gradam ne samo zato što su zgrade rušene arbitrarno, već i stoga što je ciljano rušena simbolička arhitektura-građevine s kojima su stanovnici poistovjećivali sebe i svoju kulturu: arhitektonsko naslijeđe kao što su knjižnice, muzeji, sveučilišta i trgovi. Uništavanjem tako značajnih građevina uništavala se ne samo povijest i kultura grada već i identifikacija stanovnika s njim", napisala je Mačkić. U svom radu se osvrnula i na Mostar. 

''Ne iznenađuje emocionalna trauma kod ljudi čiji gradovi budu razoreni: izgubili su fizičke referentne točke. Upravo to se dogodilo u Mostaru: niti jedan njegov stanovnik nikada ne bi pomislio da će njegovog grad biti razoren i  da će od njega ostati samo sablast'', navela je Mačkić .

 

Kopirati
Drag cursor here to close