Projekt ''MELAdetect''

U Mostaru održane radionice ''Kliničke značajke melanoma''

Na Medicinskom falultetu su održane radionice za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike na temu ''Kliničke značajke melanoma''.
Sci-Tech / Znanost | 04. 12. 2018. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavak realizacije započetih edukativnih radionica tijekom ljeta, otpočeo je s novim dvodnevnim ciklusom pod nazivom Kliničke značajke melanoma za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, u okviru projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, najprije u Zadru 19. i 20. studenog 2018. godine, a nastavio se u Mostaru 27. i 28. studenog 2018. godine.

Radionice namijenjene zdravstvenim djelatnicima i studentima, kao i radionice namijenjene nezdravstvenim djelatnicima (frizeri/ke, kozmetičari/ke, pedikeri/ke, optičari/ke i optometristi/ce itd) vodili su eminentni stručnjaci iz ovog područja, a održane su u utorak, 27. studenog 2018. godine  u Amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te u srijedu, 28. studenog 2018. godine su Vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je.

Sudionike radionica oba dana najprije je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dr. med. spec. interne medicine, subspec. gastroenterologije, naglašavajući značaj projekta MELAdetect i važnost prekogranične suradnje, a zatim su uslijedila predavanja, koja su održali prof. dr. sc. Dubravka Šimić, dr. med. spec. dermatovenerologije i subspec onkologije, prof . dr. sc. Ivan Ćavar, dr. med. spec. oftalmologije i prof . dr. sc. Katarina Vukojević, a nakon prezentacija i prikaza slučajeva uslijedila je tematska rasprava, u koju su se aktivno uključili sudionici radionica.

Sudjelovanje na radionicama za zdravstvene djelatnike boduje se sukladno Pravilniku liječničke komore HNŽ, a nezdravstvenim sudionicima ovih radionica podijeljene su potvrde o sudjelovanju. Na radionicama Kliničke značajke melanoma za zdravstvene djelatnike i studente ukupno je prisustvovalo 44 sudionika, a na radionicama namijenjenim nezdravstvenim djelatnicima 55 sudionika.

U svojim izlaganjima, predavači su istakli da je osnovni cilj edukativnih radionica širenje znanja i podizanje svijesti o mogućim kliničkim slikama melanoma, novim dijagnostičko-terapijskim procedurama i mogućnostima sudjelovanja u kliničkim studijama, budući da je melanom najzloćudniji tumor kože, sluznica i oka, a nije ga uvijek lako dijagnosticirati u ranoj fazi.

Njegovo kasno otkrivanje ostavlja male mogućnosti za izliječenje oboljelih, te je od iznimne važnosti rano otkrivanje. Oni su nadalje naglasili da je od iznimne važnosti podići svijest kod kolega drugih specijalnosti, a naročito obiteljske medicine, te podjednako i kod nezdravstvenih djelatnika, prevashodno frizera, kozmetičara, masera, optičara, kako bi na vrijeme uputili svoje klijente na preventivne preglede i na taj način pomognu da se promjene ranije prepoznaju što će dati bolje prognoze bolesniku i samim tim mu produžiti život.

Projekt MELAdetect realizira se u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinancira iz sredstava Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 EUR, a vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, s projektnim partnerima Sveučilištem u Zadru, Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i JZU Opštom bolnicom “Blažo Orlandić” Bar. Za organizaciju ovih radionica bio je zadužen partner iz Crne Gore, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar sa koorganizatorom agencijom Montenegro tourist service d.o.o., Podgorica.

''Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže radionicama te ukoliko želite saznati više informacija o melanomu te dobiti individualni savjet ili pregled, molim registrirajte se putem aplikacije https://ehealth.meladetect.com/ te nam pošaljite svoj upit'', navode organizatori događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close