Promjera osam metara

U Kini se pojavio misteriozni ledeni krug

Ledeni diskovi mnogo češće su manjeg promjera, pa bi ovaj mogao biti "kapitalac".
Sci-Tech / Znanost | 27. 01. 2018. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka velikog ledenog diska, promjera osam metara, koji se polako okreće na površini reke Liao u provinciji Liaoning u Kini, za kratko vrijeme je postao veoma viralan na društvenim mrežama.

Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se disk neprestano okreće konstantnom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnaestak ljudi.

Mnogi komentatori na društvenim mrežama bavili su se odgovorom na pitanje kako je ledeni disk uopće i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to.

Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto događa, tim fizičara sa Sveučilišta u Liegeu, na osnovu jednog starijeg primjera, iznio je pretpostavku da je "glavni krivac" temperatura vode.

Što je temperatura više raste, voda postaje gušća. Led se po obodu diska počinje otapati, što postupno stvara vrtlog koji počinje pomijerati led iznad njega. Uskoro se led počinje okretati i malo po malo formira kružni oblik.

Ovakve "misteriozne" ledene formacije" javljaju se u drugim ledenim krajevima svijeta, na Arktku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi.

Ledeni diskovi mnogo češće su manjeg promjera, pa bi ovaj mogao biti "kapitalac".

Ipak, najveći do sada primjećeni ledeni disk imao je promjer od čak 17 metara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close