Iznimno važno otkriće

U Južnoj Americi pronađen fosil kornjače veličine automobila

Pretpostavlja se da su ove životinje veličine i težine salonskog automobila naseljavale ogromne močvare širom sjevernog dijela Južne Amerike i to prije nego što su nastale rijeke Amazon i Orinoco.
Sci-Tech / Znanost | 13. 02. 2020. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fosili kornjače veličine automobila pronađeni su na području današnje Južne Amerike, prenosi Anadolija.

Fosili kornjače naziva “Stupendemys geographicus“ za koju se vjeruje kako je živjela u razdblju od prije sedam do 13 milijuna godina, pronađeni su u pustinji Tatacoa, u Kolumbiji i regiji Urumaco, u Venecueli, javio je BBC.

Prvi fosili ove vrste kornjača pronađeni su 1970-ih, ali i dalje su ostale mnoge misterije u vezi s ovom životinjom dugom četiri metra.

Pretpostavlja se da su ove životinje veličine i težine automobila naseljavale ogromne močvare širom sjevernog dijela Južne Amerike i to prije nego što su nastale rijeke Amazon i Orinoco.

Znanstvenici ističu kako su pronašli oklop dug tri metra i donju viličnu kost što daje informacije o načinu ishrane ovih životinja.

Vjeruju da su džinovske kornjače živjele na dnu jezera i rijeka, zajedno s džinovskim krokodilima, te da su se hranile manjim životinjama, biljakama, voćem i sjemenkama.

Istraživači navode kako je veličina životinje bila ključna za obranu od predatora.

Ranije pronađeni fosil u sebi je imao zaboden zub krokodila.

Kopirati
Drag cursor here to close