Genska terapija

U Hrvatskoj predstavljen lijek za leukemiju

U Americi se ova terapija koristi posljednjih pet godina, a malena Nora Šitum jedna je od prvih koja ju je trebala primiti. Otputovala je u Philadelphiju, međutim stanje joj se, na žalost, pogoršalo i nije ju mogla primiti.
Sci-Tech / Znanost | 23. 05. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je prvi put predstavljena prva u svijetu odobrena genska terapija za leukemiju koja se sastoji od virusa HIV-a. Riječ je, kako piše Index, o revoluciji u liječenju leukemije kod djece i mladih do 21 godine života, a lijek bi iduće godine trebao doći i na europsko tržište nakon što ga odobri Europska agencija za lijekove.

U Americi se ova terapija koristi posljednjih pet godina, a malena Nora Šitum jedna je od prvih koja ju je trebala primiti. Otputovala je u Philadelphiju, međutim stanje joj se, na žalost, pogoršalo i nije ju mogla primiti.

Njezini roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, koji vode Zakladu Nora Šitum, sad su u Zagreb doveli američkog liječnika dr. Richarda Aplenca iz Dječje bolnice u Philadelphiji koji je prvi put u Hrvatskoj predstavio revolucionarnu terapiju u liječenju uznapredovale leukemije.

Hrvatski portal Index.hr razgovarao je sa dr. Aplencom  koji je u Philadelphiji primio malenu Noru, no na žalost kaže, stanje joj se pogoršalo te nije mogla primiti ovu terapiju. Međutim, ova terapija pokazala je dobre rezultate i to kod 60 posto pacijenata koji su je primili.

"Emily Whitehead iz SAD-a prva je djevojčica na svijetu koja je prije pet godina primila ovu imunoterapiju koja se zova CART-T imunoterapija. Emily je bolovala od leukemije, a sad ima 12 godina i zdrava je djevojčica. Dosad smo u našoj bolnici u Philadelphiji ovu terapiju primijenili na oko 120 djece, dok je ukupan broj djece u SAD-u koja su liječena ovom imunoterapijom oko 300.

Ona se daje djeci kojoj se leukemija vratila, imali su recidiv te bolesti i nisu više mogli primiti nijednu drugu terapiju kao što je kemoterapija ili zračenje. U ovoj CART T terapiji koristi se genski modificiran virus HIV-a koji reprogramira pacijentove stanice tako da one napadnu leukemiju.

Više od 50 posto, odnosno oko 60 posto djece koju smo liječili ovom metodom je u remisiji, što znači da im se bolest nije više vraćala. Ova CART T terapija će najvjerojatnije osvojiti i Nobelovu nagradu jer ima najbolje šanse za tako nešto s obzirom na to da se radi o zaista revolucionarnoj metodi", rekao je za Index dr. Aplenc.

Za kraj je dodao da se nada kako će ovu terapiju moći primati i djeca u Hrvatskoj nakon što iduće godine bude odobrena od Europske agencije za lijekove.

Kopirati
Drag cursor here to close