Zaštita voda

U Čapljini održana konferencija ''Voda i život''

Konferencija za zaštitu voda "Voda i život" realizirana je u organizaciji Vlade HNŽ-a, Općine Čapljina i Sveučilišta u Mostaru.
Sci-Tech / Znanost | 28. 09. 2018. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini je u petak održana konferencija koja je kao glavnu temu imala zaštitu voda. Konferencija "Voda i život" realizirana je u organizaciji Vlade HNŽ-a, Općine Čapljina i Sveučilišta u Mostaru.

"Dokaz osviještenosti Vlade o važnosti voda je i ova konferencija koja snažno doprinosi širenju znanstvenih spoznaja o kršu i stanju vodnih resursa na ovom izrazito osjetljivom području, te predstavlja dobar temelj za uspostavu još učinkovitijeg modela upravljanja resursima voda", kazao je u svom obraćanju predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, koji je otvorio konferenciju.

Herceg je istaknuo kako je princip kojega se Vlada pridržava na tragu Dablinske konferencije o vodama i okolišu kojom je voda okarakterizirana kao ograničeni izvor i ekonomsko dobro čijem očuvanju treba težiti i kojim treba upravljati na način da se ne ugroze interesi budućih generacija. 

"Upravo s ciljem zaštite zdravlja i interesa sadašnjih i budućih generacija, nužno je spriječiti zagađenje vodnih resursa, što zahtijeva odgovornost svih nas. Stoga, koristim i ovu prigodu upozoriti na prijetnje od onečišćenja i zagađenja voda kao ozbiljan problem budućeg korištenja nekih vodnih resursa zbog potencijalne mogućnosti zagađenja u prehrambenom lancu", kazao je Herceg.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić je kazao kako je cilj Konferencije kroz prezentacije, stručna predavanja i iskustva iz okruženja promovirati dobre prakse i načine zaštite voda.

''Temom zaštite voda dotiče se trenutno gorućeg problema. Vode su proglašene općim dobrom i kao takve su pod posebnom zaštitom države, entiteta, županija, jedinica lokalne samouprave. Konferencija će okupiti stručnjake iz polja zaštite voda i okoliša te animirati studente kroz izbor najljepših fotografija na temu „Voda i život“. Konferencijom „Voda i život“ želimo nastaviti započete aktivnosti vezano za jačanje javne svijesti o značaju zaštite vod'', kazao je Vidić.

Vrlo izglednu ugrozu za vode predstavljaju i mogući nastavak izgradnje Jadransko-jonske autoceste, koridora V5 i cijelog niza sadržaja koji prate takve objekte, te jednostrano realiziranje projekta "Gornji horizonti" na koje stalno treba upozoravati, poručeno je sa koferencije.

Izrađeno je također uvjerenje kako će konferencija ispuniti očekivanja da se, u zajedništvu i učeći jedni od drugih, pronađu najbolja rješenja za učinkovito upravljanje, ali i zaštitu vodnih resursa u krškim područjima. 

Kopirati
Drag cursor here to close