Istraživanje

Turska znanstvena misija krenula na Antarktik

Članovi treće turske znanstvene misije na Antarktik krenuli su na put prema ledenom kontinentu Antarktiku, na kojem će obaviti niz istraživanja.
Sci-Tech / Znanost | 29. 01. 2019. u 16:14 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi treće turske znanstvene misije na Antarktik krenuli su na put prema ledenom kontinentu Antarktiku, na kojem će obaviti niz istraživanja.

Turska je prije četiri godine na Antarktiku otvorila prvi znanstveni centar koji vode znanstvenici s Tehničkog univerziteta u Istanbulu, a otvaranjem znanstvene baze ova zemlja želi ući u sam vrh međunarodne znanstvene zajednice u istraživanjima od značaja za budućnost planete.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ureda turskog predsjednika i pod ingerencijama Ministarstva industrije i tehnologije, a znanstveni tim je završio potrebne pripreme pred put.

Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine tim kontinentom upravljaju dvije organizacije, i to Znanstveno vijeće za arktička istraživanja (SCAR) i Vijeće menadžera nacionalnih antarktičkih programa (COMNAP).

Turska je potpisnica Arktičkog sporazuma, ali bez vlastite znanstvene baze imala je samo status promatrača na kontinentu koji je predmet brojnih znanstvenih istraživanja. Otvaranjem znanstvene baze Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

Foto: Anadolija / Ispraćaj turske znanstvene misije koja kreće put Antarktika

Na otoku Horseshoe bit će osnovan turski znanstveni kamp, a Direkcija za meteorologiju Turske na kontinentu će formirati dvije automatske stanice za meteorološka promatranja.

Ove godine u misiji će sudjelovati 25 članova, među kojima je 17 državljana Turske i osam državljana drugih zemalja.

Član ekipe je i svjetska rekorderka u ronjenju Sahika Ercumen, koja će zaroniti u ledene vode Antarktika.

Tročlanu ekipu Anadolu Agency čine novinarka Dilara Zengin, fotoreporterka Ozge Elif Kizil i kamerman Servet Ulku, koji su obavili intenzivne pripreme pred put.

Na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu organizirirana je svečanost ispraćaja članova misije na kojoj je govorio i guverner Istanbula Ali Yerlikaya.

Yerlikaya je tom prilikom podsjetio na misije koje su ranije organizirane 2017, odnosno 2018. godine. Podsjetio je kako na tom kontinentu postoji 100 stalnih baza koje provode znanstvena istraživanja.

Guverner je dodao kako je ovogodišnja posjeta korak pred formiranje stalne baze.

''U ovoj misiji sudjeluju iskusni ljudi. To su ljudi iz mnogih ministarstava, organizacija, udruženja i Agencije Anadolija. Želja nam je da se da se sretno vrate, ispunjenog cilja i vizije'', rekao je Yerlikaya.

Gradonačelnik Istanbula Mevlut Uysal ukazao je na niske temperature na Antarktiku koje su primjetne i tijekom ljetne sezone.

''Vjerujem da će znanstveni rad koji budu obavili tamo, biti inspiracija za druga znanstvena istraživanja u našoj zemlji. Ekipi želim mnogo uspjeha'', rekao je Uysal.

Šefica znanstvene misije Burcu Ozsoy kazala je kako su spremni za treću misiju te dodala kako će ona biti izazovna.

''Za nas je veoma važno baviti se znanošću na Antarktiku. Ovi projekti o Antarktiku općenito i klimatskim promjenama imaju veliki značaj'', rekla je Ozsoy.

Ekipa je u utorak, 29. siječnja 2019, iz Istanbula otputovala prema Sao Paulu u Brazilu, odakle će preći u Santiago u Čileu. Planirano je da tim 30. siječnja otputuje prema Punta Arenasu u Čileu, odakle će otići u Puerto Williams. Potom će, u skladu s vremenskim uvjetima, krenuti prema otoku George, koji pripada Antarktiku.

Kopirati
Drag cursor here to close