Horseshoe

Turska postavila meteorološku stanicu na Antarktiku

Turska je postavila važnu meteorološku promatračku stanicu na Antarktiku, najhladnijem kontinentu na Zemlji
Sci-Tech / Znanost | 28. 02. 2019. u 19:29 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je postavila važnu meteorološku promatračku stanicu na Antarktiku, najhladnijem kontinentu na Zemlji.

Generalna direkcija za meteorologiju (MGM) Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske uspostavile je prvu automatsku promatračku meteorološku stanicu.

Foto: Anadolija / Brod koji je bio baza ekspedicije
Foto: Anadolija / U operaciji postavljanja stanice korišten je i helikopter

Ranije u veljači ove godine turski tim otputovao je na Antartiku u sklopu treće nacionalne znanstvenu ekspedicije od 30 dana. Meteorološka stanica na otoku Horseshoe je postavljena nakon četiri dana rada u teškim uvjetima zbog lošeg vremena.

Foto: Anadolija / Transport materijala na otok

"Izdržali smo vjetar i hladnoću dok smo postavljali stanicu. Parametri kao što su temperatura, vlažnost, tlak i visina snijeg mjerit će se ovom stanicom", izjavio je inženjer MGM-a Mehmet Yikilmaz za Anadolu Agency (AA).

Ističući kako je teško nositi materijal dok puše jak vjetar, Yikilmaz je kazao da je oko 450 kilograma materijala dovezeno na otok helikopterom, a zatim odneseno na brod gdje se nalazi baza.

Dodao je da je uređaj za mjerenje ozona na kontinentu postavljen za dugoročni period, ali da je za sada prioritet prikupljanje meteoroloških podataka.

Nova stanica će bilježiti meteorološke podatke kao što su: brzina i smjer vjetra, temperatura, vlažnost, količina padavina, visina snijega, globalno sunčevo zračenje i trajanje sunčevog svjetla za dvije godine.

Podaci će biti snimljeni u bazu podataka nakon što budu preneseni na središnji server putem komunikacije satelitskim modemom. Svi podaci o promatranju bit će proslijeđeni srodnim odjeljenjima za istraživačke studije.

Foto: Anadolija / Stanica je postavljena nakon četiri dana rada u teškim uvjetima
Foto: Anadolija / Nova stanica će bilježiti meteorološke podatke
Foto: Anadolija / Završni radovi na stanici
Foto: Anadolija / Turska meteorološka promatračka stanica na Antarktiku
Kopirati
Drag cursor here to close