"Kamena brda"

Turska osvjetljuje svoje neolitsko naslijeđe

Cilj je predstaviti podneblje u kojemu se dogodila promjena u ljudskoj povijesti i velika transformacija od načina života lovaca i sakupljača ka poljoprivredi.
Sci-Tech / Znanost | 01. 10. 2021. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i turska Agencija za promociju i razvoj turizma (TGA) predstavili su projekt "Kamena brda" kroz niz aktivnosti održanih od 21. do 27. rujna.

Cilj je predstaviti podneblje u kojemu se dogodila promjena u ljudskoj povijesti i velika transformacija od načina života lovaca i sakupljača ka poljoprivredi.

U okviru programa, akademici i istraživači iz Turske i cijelog svijeta sastali su se u Šanliurfi 23. rujna na simpoziju "Refleksija neolita u svijetu".

Projekt "Kamena brda" uključuje arheološka iskapanja i istraživanja provedena u sedam područja: Gobeklitepe, Karahantepe, Gurdžutepe, Sajburč, Čakmaktepe, Sefertepe i Jeni Mahale.

Anadolija u povijesti čovječanstva

Sva iskapanja izvode znanstveni odbori i Uprava muzeja Šanliurfa pod vodstvom Generalne direkcije za kulturna dobra i muzeje Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Tijekom posjete privremeno otvorenom arheološkom nalazištu u Karahantepeu, ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj naglasio je da nalazišta i njihova iskopavanja otkrivaju bitan doprinos Anadolije povijesti čovječanstva.

"U idućim danima počet će iskapanja u humkama naselja Ajanlar, Jogunburč, Harbetsuvan, Kurttepesi i Tašlitepe, u sklopu prve faze neolitskog istraživačkog projekta Šanliurfa, koji će se odvijati u perodu od 2021. do 2024. godine. Geomagnetna i radarska mjerenja koja prodiru u tlo već su provedena u nekim od ovih područja, a ova mjerenja će se nastaviti paralelno s iskopavanjima. Ovo je značajan projekt s izuzetnim sadržajem i impresivnim rezultatima", izjavio je ministar Ersoj.

Foto: PR / Turska osvjetljuje svoje neolitsko naslijeđe 

"Kao ministarstvo, mi smo odgovorni za ovaj projekt, zajedno s našim partnerima. Planirana je suradnja s 12 institucija i organizacija, uključujući osam univerziteta u Turskoj. U tom okviru, potpisani su protokoli o direktnoj suradnji između Univerziteta u Istanbulu, Univerziteta Harran i Univerziteta Bilim u Ankari. Uključili smo i osam univerziteta iz pet različitih zemalja, te četiri međunarodne akademije, institute i muzeje u projektu istraživanja neolitskog doba Šanliurfa, uspostavljajući široku međunarodnu suradnju s Japanom, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom i Francuskom".

Doprinos znanosti

Regija Šanliurfa je mjesto prvih primjera organiziranog rada i specijalizacije u povijesti civilizacije.

Između 2021. i 2024. godine iskapanja će se provoditi na ukupno 12 lokacija, uključujući Karahantepe, lokaciju s više od 250 blokova megalita u obliku slova T, sličnih onima koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine, lokalitetu Gobeklitepe.

Vjeruje se da će nalazi ovih iskopavanja dati značajan doprinos poznavanju čovječanstva u prapovijesno doba, uključujući njihov svakodnevni život i rituale.

Procjenjuje se da u Šanliurfi postoji nekoliko lokaliteta sličnih Gobeklitepeu, koji odražavaju rane faze neolitskog doba. Nedavni nalazi iz iskopavanja u Karahantepeu dio su izložbe "Karahantepe i čovječanstvo u neolitu" u Arheološkom muzeju Šanliurfa, koja je otvorena 23. rujna 2021. godine tijekom lansiranja projekta "Kamena brda".

Foto: PR / Turska osvjetljuje svoje neolitsko naslijeđe 

Na lokalitetima projekta "Kamena brda", koji se smatra početkom tranzicije skloništa u kuće pre 12.000 godina i u kojem su nastala sela, formiralo se slojevito društvo i razvila sposobnost obavljanja osnovne trgovine.

Vjeruje se da su monumentalne megalitske građevine na tom području bile zajednički prostori za okupljanje.

Međunarodni Svjetski neolitski kongres, koji će se održati 2023. godine u okviru projekta istraživanja neolitskog doba, uključivat će brojne znanstvene sesije i prikazat će jedinstvena kulturna blaga Šanliurfe iz neolitskog doba.

Kopirati
Drag cursor here to close