Tvrdi WHO

Tržnica u Wuhanu imala je ulogu u izbijanju epidemije koronavirusa

Peter Ben Embarek, stručnjak WHO-a za sigurnost hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude, naglasio je potrebu za dodatnim istraživanjima povezanosti COVID-19 sa životinjama.
Sci-Tech / Znanost | 08. 05. 2020. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je koronavirus potekao od šišmiša, a tržnica morske hrane u gradu Wuhan, u kineskoj provinciji Hubey, igrala je ulogu u izbijanju epidemije, prenosi Anadolija.

Peter Ben Embarek, stručnjak WHO-a za sigurnost hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude, naglasio je potrebu za dodatnim istraživanjima povezanosti COVID-19 sa životinjama.

Osvrćući se na ulogu tržnice morske hrane u Wuhanu u nastanku epidemije, Embarek je rekao da je "jasno da je tržnic igrala ulogu u tome".

"Ali kakvu je ulogu igrala, ne znamo", rekao je on.

Embarek je istaknuo da je Tržnica u Wuhanu imala ulogu u izbijanju epidemije, kao izvor ili eventualno kao "pojačavajuće okruženje". 

Naglasio je da su izvor COVID-19 šišmiši, ali to pitanje detaljno treba ispitati.

Kako je kazao, možda su životinje donijele ovaj virus na tržnicu ili su ljudi koji su prethodno dobili virus posjetili ovo mjesto.

Američki predsjednik Donald Trump i državni trajnik Mike Pompeo su ranije ovog mjeseca iznijeli tvrdnje da je virus nastao u laboratoriji u Wuhanu. 

Kineska vlada demantira ove navode poručujući da je to pitanje politizirano.

Kopirati
Drag cursor here to close