Globalno zatopljenje

Tijekom ljeta oboreno skoro 400 temperaturnih rekorda

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. svibnja do 30. kolovoza ove godine, a trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji.
Sci-Tech / Znanost | 09. 10. 2019. u 10:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ljeta 2019. godine oboreno je skoro 400 rekorda najviših temperatura, pokazuje analiza kalifornijskog instituta Berkeley Earth, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. svibnja do 30. kolovoza ove godine, a trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji.

Kako prenosi BBC, tijekom ljeta više od od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo je najtoplije do sada, a u srpnju ove godine probijeni su svi temperaturni rekordi diljem svijeta.

Toplotni valovi u Europi u lipnju i srpnju ove godine srušili su brojne lokalne i svjetske rekorde. Francuska je postavila rekord sa temperaturom od 46 stupnjeva Celzijusovih, dok su Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Luksemburg i Holandija također po prvi put zabilježile tako visoke temperature.

U Japanu je od toplotnih udara preminulo 11 osoba, a oboreno je više od deset temperaturnih rekorda.
Navodi se da je temperatura na globalnom nivou porasla za 0.04 stupnja Celzijusa, u odnosu na prethodno najtopliji mjesec u srpnju 2016. godine, a znanstvenici tvrde da je to znak da se Zemlja zagrijava.

Također navode da je srpanjski toplotni val koji je pogodio Europu izazvan ljudskim faktorom.
"Toplotni val u srpnju ove godine bio je ekstreman nad kontinentalnom zapadnom Europom, a ove vrijednosti bile bi mnogo manje vjerovatne da nije klimatskih promjena", rekla je Friederike Otto, izvršna direktorica Instituta za promjenu životne okoline na univerzitetu Oxford, jednog od autora izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close