Trend zatopljivanja

Svjetski dan meteorologije - Za 'Vrijeme-spremni', za 'Klimu-pametni'

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od 1950. godine, 23. ožujak obilježava kao Svjetski dan meteorologije.
Sci-Tech / Znanost | 22. 03. 2018. u 10:47 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od 1950. godine, 23. ožujak obilježava kao Svjetski dan meteorologije.

Tog datuma stupila je na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

Ovogodišnja tema obilježava se pod sloganom ZA "VRIJEME-SPREMNI", ZA "KLIMU-PAMETNI".

Tim povodom, sutra će u Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu biti održana, s početkom u 10.00 sati, konferencija za novinare, najavljeno je iz tog zavoda. 

Trend zatopljivanja nastavlja se i dalje što potvrđuje činjenica da je 2017. godina jedna od tri najtoplije godine od početka meteoroloških mjerenja. Emisije stakleničkih plinova nastavljaju se povećavati, a temperature u nižim slojevima atmosfere i oceana rastu.

Dugoročne klimatske promjene, nastale kao rezultat emisije stakleničkih plinova vode našu planetu ka toplijoj budućnosti, s još ekstremnijim hidrometeorološkim događajima.

''Kako bi se podržao međunarodni plan o održivom razvoju, smanjenju rizika od nepogoda i adaptaciji na klimatske promjene sve članice WMO bi trebale da postanu za "vrijeme-spremne" i za "klimu - pametne" - a također i za "vodu - mudre". U poruci Generalnog tajništva Svjetske meteorološke organizacije naglasak je stavljen na bolju pripremljenost na ekstremne vremenske događaje, kroz bolje multi-hazardne sustave ranog upozorenja na nepogode i kroz bolje koordinirane odgovore/reakciju.

Federalni hidrometeorološki zavod, kao i proteklih godina, ovim povodom objavljuje redovan godišnji bilten koji se nalazi na web stranici Zavoda, www.fhmzbih.gov.ba

Kopirati
Drag cursor here to close