Vraća se prije nego što očekujemo

Svjetska banka sprema se za pandemiju smrtonosnog virusa

Banka se želi odmaknuti od povijesti panike i zanemarivanja i pripremiti se za stopostotnu vjerojatnost da će se ebola ponoviti.
Sci-Tech / Znanost | 26. 10. 2017. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski  financijski vođe održali su vježbu pripreme za borbu protiv smrtonosnog virusa koji bi se mogao raširiti svijetom "prije nego to očekujemo".
 
Na godišnjem sastanku Svjetske banke u Washingtonu održana je simulacija pandemije ebole. Stručnjaci su izjavili da je vježba znak sve veće svijesti o povećanoj prijetnji pandemije i izvan zdravstvenog sektora.

"Ebola će se definitivno ponoviti"

Direktor za zdravlje, prehranu i populaciju Tim Evans je izjavio da je motiv za održavanje vježbe "kaotičan i užasavajuće neučinkovit" odgovor na epidemiju ebole 2014., koja je u zapadnoj Africi ubila više od 11 000 ljudi.
 
"Shvatili smo da smišljaju rješenja u hodu, i mi smo to činili. Banka se želi odmaknuti od povijesti panike i zanemarivanja i pripremiti se za stopostotnu vjerojatnost da će se ebola ponoviti. Vjerojatno ranije nego što očekujemo", rekao je Evans.

Smrtonosne bolesti šire se brže nego ikada

Epidemije smrtonosnih bolesti u svijetu danas se šire brže nego ikada i sve ih je teže predvidjeti. Tako je od kolovoza kuga u Madagaskaru odnijela 106 života, a u Ugandi je nedavno virus Marburg, sličan eboli, ubio jednu osobu i ugrozio čitave zajednice.
 
Simulacija pandemije ebole u Washingtonu trajala je 90 minuta, a naglasak je bio na potrebi za brzim dijeljenjem točnih informacija i čvrstom suradnjom vlade i institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close