Novi oblik

Svijet će raspravljati o B.1.1.529

Znanstvenici strahuju kako je na pomolu varijanta koronavirusa koja je puno, puno gora od trenutno dominantne delta varijante.
Sci-Tech / Znanost | 26. 11. 2021. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija zakazala je za danas specijalni sastanak radi diskusije o novoj varijanti virusa korona s brojnim mutacijama i posljedicama po efikasnost cijepljenja i liječenje, izjavili su dužnosnici.

"Još ne znamo mnogo o tome. Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. Brinemo da toliko mutacija može da utiče na ponašanje virusa", izjavila je Maria Van Kerkhove, tehnička direktorica WHO za Covid-19, prenio je CNBC.

Varijanta B.1.1.529 detektirana je u Južnoafričkoj Republici u manjem broju slučajeva, objavila je Organizacija.

RTL pak izvještava kako najnovija poznata varijanta novog koronavirusa ima značajne promjene na svojim šiljastim proteinima, koje bi je mogle učiniti nepobjedivom protiv cjepiva, Isto tako, moguće je i da je riječ i o najrazvijenijoj varijanti, jer su na njoj otkrivene čak 32 mutacije.

Za usporedbu, trenutno dominantna delta varijanta novog koronavirusa koja je uvelike pridonijela ovogodišnjem porastu broja novozaraženih na globalnoj razini, ima najmanje 11 mutacija na svojem šiljastom proteinu.

Ova potencijalno najopasnija varijanta prvi put je uočena kod troje pacijenata iz Botswane 11. studenoga pa je stoga i poznata kao botswanska varijanta, no u međuvremenu je otkrivena i u još tri druge države, javlja RTL.

Tako je u Južnoj Africi zabilježeno šestero novozaraženih tom varijantom novog koronavirusa, dok je još jedan slučaj zabilježen i u Hong Kongu, pišu britanski mediji.

Pacijent iz Hong Konga nedavno je doputovao u Kinu iz Južne Afrike, što je znanstvenike stavilo u stanje visoke pripravnosti, jer se ta nova varijanta mogla zapravo proširiti bilo gdje zbog međunarodnih putovanja. Navedeni pacijent je isto tako primio obje preporučene doze cjepiva.

Vijest o otkriću te nove varijante, poznate još i kao B.1.1.529 i koja bi zapravo mogla dobiti naziv "nu varijanta", podijelio je Tom Peacock, britanski virolog s Imperial Collegea u Londonu. On je profil šiljastog proteina botswanske varijante opisao kao stravičan te je putem Twittera poručio da bi ona mogla biti antigenski gora od gotovo svega dosad.

Upozorio je da novu varijantu svakako treba jako, jako nadzirati.

S vedrije strane, zbog velikog broja mutacija ta bi varijanta mogla biti i nestabilna, što bi moglo spriječiti njezino širenje.

Kopirati
Drag cursor here to close