Negativan trend

Sve manje studenata na fakultetima u RS-u

U školskoj 2016/2017. godini nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata na prvi ciklus studija.
Sci-Tech / Znanost | 17. 11. 2017. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) ukupan broj upisanih studenata na sva tri ciklusa studija je 37.473, što je za 6,7 posto manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

U školskoj 2016/2017. godini nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata na prvi ciklus studija.

Broj studenata, u odnosu na prethodnu školsku godinu, manji je za 2.598 akademca. I na drugom ciklusu ih je upisano 104 manje, dok je na treći ciklus upisano 11 akademaca više, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Statistika pokazuje da u tom bh.entitetu gotovo tri četvrtine studenata studira na javnim visokoškolskim ustanovama, ili njih 73,5 posto. Od ukupno 21 visokoškolske ustanove u RS-u četiri su javne ustanove, a to su Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola u Prijedoru i Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

U 2016. godini na prvom ciklusu studija diplomiralo je 5.474 studenata, a više od polovine diplomiranih studenata su žene (58 posto). Zvanje magistra znanosti, mastera, odnosno specijaliste stekla su 593 kandidata, od čega oko 46 posto čine muškarci. Zvanje doktora znanosti steklo je 47 kandidata.

Danas se obilježava i Međunarodni dan studenata, 17. novembar, kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sjećanje na 1939. godinu kada su nacisti na taj dan pogubili devet čehoslovačkih studenata koji su prosvjedovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracijske logore, a studentski domovi i sveučilišta pretvoreni su u vojarne

Međunarodno vijeće studenata, 1941. godine u Londonu, proglasilo je 17. studeni za Međunarodni dan studenata.

U povodu tog datuma danas je entitetski predsjednik Milorad Dodik primo izaslanstvo Unije studenata RS-a.

Najviše pažnje tijekom sastanka posvećeno je studentskom standardu i mogućnostima kako da se u nadolazećem razdoblju taj standard unaprijedi.

S tim u vezi bilo je riječi, kako je priopćeno, o potrebi rekonstrukcije prvog i drugog paviljona Studenstkog centra ''Nikola Tesla'' u Banja Luci, kao i izgradnji novog studentskog doma u Istočnom Sarajevu.

Dodik je podržao inicijativu studenata o zapošljavanju novih asistenata na oba javna univerziteta, koji bi se regrutirali iz reda najboljih studenata na univerzitetima, kao i inicijativu Unije studenata za donošenje Zakona o studentskom radu.

Kopirati
Drag cursor here to close