Kujundžić

Šušak na samrti rekao kako treba razvijati Medicinski fakultet u Mostaru

Što se tiče financijske pomoći Republike Hrvatske, Kujundžić je naglasio kako je Hrvatska pomagala te da će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH.
Sci-Tech / Znanost | 24. 11. 2017. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić pohvalio je u petak rad Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ocijenivši kako te dvije ustanove nimalo ne zaostaju od velikih svjetskih zdravstvenih centara.

''Mislim da je jedan od najvećih uspjeha na ovom području izniman razvoj i rad Sveučilišne kliničke bolnice i osnivanje Medicinskog fakulteta, i to ne samo u smislu znanosti i liječenja, već u puno širem kontekstu'', kazao je hrvatski ministar u razgovoru za Fenu, dodavši kako je iznimno ponosan što je i on "jedna mala kap u svemu tome" gdje, naime, od osnutka tog fakulteta do danas održava predavanja.

Što se tiče financijske pomoći Republike Hrvatske, Kujundžić je naglasio kako je Hrvatska pomagala te da će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH.

''Hrvatska neće zaboraviti ni Hrvate u BiH ni njihove zdravstvene ustanove'', podcrtao je ministar koji se prisjetio kako mu je hrvatski ministar Gojko Šušak na samrti kazao da treba razvijati Medicinski fakultet u Mostaru.

Upitan da prokomentira stanje bh. zdravstva, Kujundžić je istaknuo kako u zdravstvenom sustavu u BiH sigurno ima problema kao i u zdravstvu u Hrvatskoj, kao što je primjerice odlazak medicinskog osoblja, no da kada se uzme u obzir i dostupnost i kvaliteta zdravstva, misli da je zdravstvo u BiH na zavidnoj razini, uz neke manjkavosti koje polako treba otklanjati.

Suradnju između zdravstvenih ustanova u BiH i Hrvatskoj ocijenio je jako dobrom, kazavši kako su pacijentima iz BiH vrata u Hrvatskoj uvijek otvorena, ali da ipak postoji sve manji broj usluga koje oni ne mogu dobiti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koja je po njegovom mišljenju, prerasla u vrhunski centar.

Hrvatski ministar se osvrnuo i na odlazak mladih iz BiH i Hrvatska u inozemstvo, ustvrdivši kako je, bez obzira na sve poteškoće, glavni problem hrvatskog naroda to što je klonio duhom.

''Gradnjom bolnica i tvornica trebamo ostajati ovdje'', naglasio je.

Također je pohvalio i rad Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i njegovog dekana prof. dr. sc. Milenka Bevandu, ustvrdivši kako je prof. Bevanda vizionar koji je prije petnaest godina u medicini istraživao ono što tek danas rade rijetki liječnici u svjetskim centrima.

''Na ovom su području uvijek nicali vrhunski ljudi kao što je prof. Bevanda, koji je bio inovator u nekim područjima medicine, tako da BiH ne zaostaje nimalo za svjetskim zdravstvenim ustanovama'', zaključio je ministar Kujundžić. 

Inače, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru obilježit će u subotu, 25. studenoga, 20. obljetnicu svoga djelovanja te promovirati 15. generaciju studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close