Znanost za državu

Što se više bude ulagalo u znanje, prije će se riješiti društveni problemi

Sci-Tech / Znanost | 11. 10. 2011. u 11:50 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina mora početi značajnije izdvajati sredstva za znanstvenoistraživački razvoj. Što više budemo izdvajali za znanje, prije ćemo riješiti društvene probleme.

Ovo je danas rekao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prilikom posjete Sarajevo School of Science and Techology, gdje se u razgovorima s osnivačem ovog sveučilišta Ejupom Ganićem i predavačima upoznao o radu ove institucije.

Glavna tema razgovora odnosila se na mogućnost da sveučilišta, pomognu državi u mnogim oblastima, i to za mali novac, u obuci državnih službenika, efikasnijem radu ministarstava, izradi studija u raznim oblastima i drugom.

- S malim parama, možemo puno toga uraditi za državu. Možemo servisirati mnoge stvari, kao što je slučaj u Sjedinjenim Državama, navodi Ganić.

Po njegovim riječima, izdvajanje par milijuna KM godišnje za znanstvenoistraživački rad nije velika cifra, ali bi država dugoročno dobila mnogo više.

Na ovom sveučilištu, osnovanom 2004. godine, studira oko 380 studenata na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, među kojima ih je 30 iz inozemstva. U sastavu sveučilišta djeluju Fakultet kompjuterskih nauka, Fakultet informacionih sistema, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i međunarodnih odnosa, Fakultet stranih jezika (engleski i njemački) i Sarajevska filmska akademija.

Sveučilište ima dva izvora financiranja, školarine i projekte za tržište. Trenutno je udio od sredstava dobivenih od projekata na tržištu oko 10-15 posto, a Ganić kaže da je cilj ovog sveučilišta da taj udio bude 50 posto, kao što je slučaj kod dobrih sveučilišta na Zapadu, koji žive od "prodaje znanja".

Specifičnost ovog sveučilišta je da studenti po diplomiranju dobivaju dvije diplome: jednu od samog sveučilišta, a drugu od partnerskog Sveučilišta Buckingham iz Velike Britanije, što njihovu diplomu čini priznatom ne samo u cijeloj Europskoj uniji nego i šire.

Kopirati
Drag cursor here to close