Kaldrma u Mostaru

Srednja građevinska škola iz Mostara pobjednica projekta kulturnog naslijeđa

Za žiri je bilo sjajno iskustvo vidjeti kreativnost mladih iz cijele zemlje koji su podijelili svoje sjajne priče i ideje.
Sci-Tech / Znanost | 08. 06. 2018. u 18:39 Bljesak.info
Kopirati

Srednja građevinska škola iz Mostara s projektom "Kaldrma u Mostaru" proglašena je najuspješnijom u sklopu projekta - Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: Istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz. 

Na popisu finalista našle su se još dvije škole kojima je žiri odlučio uručiti počasno priznanje za rad na projektu i to - Mješovita srednja škola iz Gračanice s projektom „Gračanički krivi toranj“ i Srednja škola primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva s projektom „Krik sa Vraca“. 

Nakon uspješno održane radionice za nastavnike i nastavnice iz cijele BiH u ožujku ove godine i odabira 20 škola koje su sudjelovale u projektu, predstavljeni su projekti škola sudionica u Povijesnom muzeju BiH. 

Za žiri je bilo sjajno iskustvo vidjeti kreativnost mladih iz cijele zemlje koji su podijelili svoje sjajne priče i ideje. 

Gledati radove koje su oni predstavili svakako ulijeva optimizam i vjeru u budućnost ove zemlje, kojoj će budući kreativni projekti ovih mladih ljudi sigurno donijeti nove vrijednosti - ocjena je žirija, koji su činili Elma Hašimbegović, direktorica Povijesnog muzeja BiH i Selma Karačević-Kapić, stručna suradnica za zaštitu graditeljskog naslijeđa iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kao i predstavnici Goethe-Instituta i Francuskog instituta. 

Osnovni kriteriji kojima se žiri vodio bili su - istraživanje i uvidi na kojima projekat počiva, izvedba ideje, te primjenjivost ideje i njena održivost.     

Članovi žirija uputili su izraze zahvalnosti svim školama, nastavnicima i nastavnicama, a posebno učenicima i učenicama za izvanredan rad i učešće u projektu, izražavajući radost povodom predstojeće zajedničke izložbe i prezentacije svih radova škola-učesnica. 

Istovremeno, iskazali su zahvalnost Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije i Pedagoškom zavodu Tuzlanske županije za podršku u okviru realizacije spomenutog projekta. 

Francuski institut i Goethe-Institut BiH obilježavaju godinu europskog kulturnog nasljeđa zajedničkim učešćem u projektu - Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz, čiji su ciljevi - ohrabriti javnost da otkrije i istraži europsko kulturno nasljeđe, te jačanje svijesti o pripadnosti istoj europskoj obitelji.

Komplemantarni ciljevi u sklopu projekta su i upoznavanje učenika sa bogatstvom tradicije u Europi, kao i afirmacija uloge mladih u kontekstu doprinosa očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine. 

Bosna i Hercegovina ima bogatu povijest i kulturno nasljeđe, koji svjedoče o različitim kulturnim utjecajima. Međutim, samo tri spomenika su pod zaštitom UNESCO-a, iako zemlja obiluje mnoštvom spomenika. 

U suradnji sa Ministarstvima i Pedagoškim zavodima u cijeloj Bosni i Hecegovini Francuski institut i Goethe-Institut su pozvali učenike/učenice i njihove nastavnike/nastavnice da odaberu povijesno umjetničko djelo koje se nalazi u njihovom neposrednom okruženju i zajedno razviju strategiju kako bi zaboravljeni ili čak nepoznat spomenik predstavili javnosti i dali mu na vrijednosti. 

Na javni poziv u sklopu projekta, koji se realizuje uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda, prijavilo se ukupno 30 škola iz BiH, priopćeno je iz Goethe Instituta BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati