Otvoren Simpozij

Simpozij medicinskih sestara/tehničara: Sestre, ne budite srca kruta

Sci-Tech / Znanost | 15. 09. 2017. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marija Županović, dugogodišnja glavna sestra splitske bolnice danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano otvorila 5. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem.

Tome je prethodio pozdravni govor ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesića koji je istaknuo kako je tijekom ratnih godina splitska bolnica imala velik značaj prema bolesnicima iz Mostara i cijele Bosne i Hercegovine.

Indikatori kvalitete zdravstvene njege, tema je ovogodišnjeg simpozija koja je privukla brojne predavače koji će u dva dana imati izlaganja na zadanu temu. Više puta je naglašeno s govornice da su upravo medicinske sestre i tehničari, kao najmnogobrojnije zdravstveno osoblje, najviše uz pacijenta te pružaju najveći broj direktnih medicinskih usluga koje su u središtu indikatora kvalitete, priopćeno je uz SKB Mostar.

''Kako bismo podizali kvalitetu našeg rada, moramo ih usporediti s onim indikatorima kvalitete koje zahtjeva iskustvo najbolje svjetske prakse'', istaknula je u svom obraćanju predsjednica organizacijskog odbora Simpozija i glavna sestra SKB Mostar Zdravka Lončar, koja nije krila zadovoljstvo što ovaj simpozij postaje tradicionalan te iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika.

S velikom pozornošću slušale su se riječi Marije Županović, koja se u svom izlaganju prisjetila ratnih vremena u kojem je, kako je istaknula, u splitskoj bolnici zbrinuto više od 35000 ranjenika i bolesnika kao i brojne izbjeglice iz preko 60 gradova i mjesta iz BiH.

Na kraju svog obraćanja, u prepunoj dvorani Medicinskog fakulteta, dala je i poruku za sestrinstvo, rekavši: ''Sestre, ne budite srca kruta'', te time izmamila glasan pljesak svih okupljenih.

Simpoziju su nazočile brojne značajne osobe iz medicinskog, političkog i društvenog života od kojih izdvajamo Slavicu Šepec, predsjednicu Hrvatske komore medicinskih sestara, Mariju Gilja, potpredsjednicu Hrvatske udruge medicinskih sestara, Radu Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Branku Bošković, pomoćnicu ministra za zdravstvo HNŽ-a, Radmilu Komadina, glavnu savjetnicu gradonačelnika grada Mostara i brojni drugi.

Ovogodišnji simpozij, čiji su organizatori Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Fakultet zdravstvenih studija, okupio je preko 350 medicinskih sestara/tehničara iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH što govori da je ovaj simpozij, kao jedan od najvećih medicinskih događaja ove vrste, postao istinsko mjesto okupljanja zdravstvenih djelatnika iz cijele regije koji imaju za cilj razmjenu znanja i iskustava.

Nakon svečanosti otvorenja Simpozija, upriličena je promocija knjige „Rad s grupom“, autora prof.dr.sc. Mire Klarića i suradnika koja je izazvala veliko zanimanje kod nazočnih. Promotori knjige su bili: prof.dr.sc. Ante Kvesić, prof.dr.sc. Milenko Bevanda i doc.dr.sc. Nada Prlić.

Kopirati
Drag cursor here to close