Sfera 2017

O tehnologiji i ugradnji otvora u Mostaru

Cilj diskusije je razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje, rečeno je na otvaranju Konferencije
Sci-Tech / Znanost | 25. 10. 2017. u 14:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrta međunarodna znanstveno-stručna konferencije "Sfera 2017: Tehnologija i ugradnja otvora" počela je u srijedu u Mostaru.

Dvodnevnu konferenciju organizirali su Marketinško izdavačka agencija SFERA d.o.o. Mostar u suradnji s Građevinskim fakultetom Univerziteta "Džemal Bijedić" te Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Asocijacije arhitekata u BiH te Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na Konferenciji će se preispitivati znanstvena, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja arhitektonskih ili građevinskih otvora.

Cilj diskusije je razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje, rečeno je na otvaranju Konferencije.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg u svom je pozdravnom govoru naglasio neupitnu opredijeljenost Vlade HNŽ-a ka energetskoj učinkovitost.

''Vladi, kao donositelju odluka, od iznimnoga su značaja teme održive gradnje koja odgovara duhu i karakteru ambijenta u kojem se nalazimo, ali isto tako, u interesu nam je da intenziviramo poticaje za energetske učinkovitosti u zgradarstvu'', kazao je Herceg.

Podsjetio je kako je Vlada HNŽ-a u dvije godine mandata napravila značajan iskorak na planu poboljšanja energetske učinkovitosti, realiziravši projekte utopljavanja javnih objekata koje koristi školstvo i zdravstvo.

''Kroz taj projekt energetske učinkovitosti, koji se provodi na području cijele Federacije BiH, a kreditira ga Svjetska banka po iznimno dobrim uvjetima, u HNŽ-u obnovljeno je sedam objekata, a ove godine se krenulo u obnovu četiri školska objekta'', kazao je županijski premijer.

Dodao je kako spomenuti projekt značajno doprinosi očuvanju okoliša te kako će se investicija, a radi se o značajnim sredstvima, isplatiti kroz nekoliko godina.

''Taj koncept održivoga razvoja je vodilja i ove Vlade, i upravo je sadržana u prvoj integriranoj multisektorskoj strategiji razvitka naše županije koju smo donijeli ove godine, a uz prostorni plan, to su dva važna strateška planska dokumenta i za investiranje i za budući razvoj naše županije'', poručio je Herceg.

Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović, kazala je kako to Ministarstvo izuzetno cijeni napore koji za cilj imaju stvaranje boljih uvjeta za znanstvena istraživanje, kao i razmjenu znanja i tehnoloških dostignuća.

''Naša je potpora usmjerena ka istraživačima ali i, u skladu s mogućnostima, ka inovatorima jer zakonska regulativa nam omogućava da u tom domenu podržimo inovatore koji u onom dijelu istraživanja dovode do rezultata koja su provodiva u gospodarstvu, dok njihovu daljnju implementaciju podržava Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta'', kazala je Kuko.

Savjetnica gradonačelnika Mostar Radmila Komnadina izrazila je zadovoljstvo što se Konferencija održava u Mostaru i što je okupila eminentne, kako domaće, tako i inozemne stručnjake.

Također je pohvalila organizatore što su animirali širu znanstvenu zajednicu kako bi se na ovom skupu predstavila znanstvena, tehnološka i profesionalna dostignuća u oblikovanju i ugradnji građevinskih otvora te predstavila najnovija dostignuća u suvremenim tehnološkim proizvodima.

''Pokazat ćemo koliko je energetska efikasnost u svim svojim oblicima bitna i koliko je u skladu s bh. tradicijom i koliko možemo napredovati upravo potičući cirkularnu ekonomiju, bh. proizvođače i projektante i sve ono što se nudi ovdje da današnji studenti uče da budu što bolji u struci, bilo u BiH ili inozemstvu'', izjavila je Maja Popovac Roso s Građevinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Direktorica agencije Sfera Naida Memić nije krila zadovoljstvo što i na ovogodišnjem izdanju Konferencije ima starih, ali i novih sponzora, koji su dali značaj i doprinos organizaciji, posebno istaknuvši kompaniju Feal.

Konferencija "Sfera 2017: Tehnologija i ugradnja otvora" sastoji se iz dva dijela – prezentacije znanstvenih i stručnih radova u prvom dijelu, dok će u drugom dijelu biti prezentirane suvremene tehnologije i proizvodi u domeni proizvodnje i dizajna prozora i vrata.

Teme koje će biti obrađene na konferenciju su dostignuća i inovacije u proizvodnji otvora, zatim suvremeni način ugradnje i montaže, ventilirajuće i staklene fasade, reciklirani materijali, održiva gradnja, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, legislativa i propisi mogućnost izvoza i međunarodna suradnja, kao i iskustva i praktični savjeti.

Partneri i izlagači konferencije su: Profine, Staklorad, Termoglas, Pavković Paneli, Rehau, Velux, Veka, Inoutic, Zalmo, Sika, Euro-Roal, Llumar te kompanija MEN.

Kopirati
Drag cursor here to close