Nema brige, nema straha

Seruma protiv ugriza zmija na području HBŽ-a ima u dovoljnim količinama

Za razliku od prošlih godina, ove godine je, kako kaže dr. Mamić, na vrijeme nabavljen serum i dostavljen je svim ustanovama.
Sci-Tech / Znanost | 15. 05. 2018. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Seruma protiv zmijskog otrova ima u dovoljnim količinama i svi domovi zdravlja na prostoru Hercegbosanske županije (HBŽ) imaju određenu količinu seruma'', potvrdila je to za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić. 

Po njezinim riječima, seruma osim u domovima zdravlja ima u rezervnim količinama u Zavodu za javno zdravstvo HBŽ-a, a ove godine u zdravstvenim ustanovama HBŽ-a do sada nije prijavljen niti jedan slučaj ugriza zmije. 

Za razliku od prošlih godina kad su zbog nestašice seruma, odnosno zbog kašnjenja s isporukom, iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije upozoravali i apelirali na pojačan oprez stanovništva, ove godine je, kako kaže dr. Mamić, na vrijeme nabavljen serum i dostavljen je svim ustanovama. 

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad u posljednje vrijeme nisu imali većih intervencija kada je riječ o ugrizima zmija, a ako ih je bilo, kako kaže veterinar Dragutin Krišto, moguće je da su vlasnici životinja riješili problem bez traženja pomoći veterinara. 

''Unutar veterinarske stanice mi nemamo serum protiv ugirza zmije, a ukoliko bi došlo do intervencije tada vlasnik ozlijeđene životinje u najbližoj ljekarni kupuje dozu seruma kojeg mi ubrizgamo'', kazao je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close