U posljednjih mjesec dana

Satelitske snimke otkrivaju drastične posljedice klimatskih promjena

Sjeverom Europe posljednjih mjesec dana vlada toplinski val koji je uspio u navedenom periodu promijeniti boju vegetacije iz zelene u smeđu, a to najbolje pokazuju satelitske snimke koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA).
Sci-Tech / Znanost | 27. 07. 2018. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boja vegetacije na sjeveru Europe promijenila se u svega posljednjih mjesec dana, pokazuju snimke satelita Copernicus Sentinel-3, koje je objavila Europska svemirska agencija. Ta drastična promjena rezultat je toplinskog vala, koji posljednjih mjesec dana čini sjever Europe neuobičajeno toplim u odnosu na prosječna ljeta dosad.

Satelitska snimka Sentinela-3 pokazuje područje Irske, Velike Britanije, Nizozemske, Belgije, Luxemburga, Njemačke i Francuske. Prvi dio snimke napravljen je 28. lipnja, a drugi dio 25. srpnja - razlika je i više nego vidljiva.

ESA je objavila snimke i iznad Danske i Švedske, koje je isto tako zahvatio spomenuti toplinski val i velika suša ovog ljeta, popraćena velikim požarima, piše Zimo.co.

Nagle temperaturne promjene sve su češće, ističu klimatolozi. Zbog globalnog zatopljenja toplinski valovi usporavaju i šire se prema polovima Zemlje, odnosno zemljama poput Švedske i Kanade.

Jak je utjecaj na Skandinaviju, vidi se ovaj jaki val koji se čak malo izokrenuo. Zbog toga vladaju vrućine i imamo požare, rekao je za Dnevnik Nove TV nedavno klimatolog Mirko Orlić.

Kopirati
Drag cursor here to close