Poziv građanima na oprez

Sarajevo: Otkazani letovi zbog magle, kvaliteta zraka u BiH trenutno najgora u Europu

Slično vrijeme potrajat će i sutra, no u većernjim satima očekuje se promjena vremena praćena jakim vjetrom koji će donijeti svježi i čisti zrak i u kotlinske dijelove BiH.
Sci-Tech / Znanost | 25. 12. 2017. u 20:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smog i magla koji su prekrili Sarajevo uzrokovali su smanjenu vidljivost i otežano kretanje prometa i pješaka. Također, zbog guste magle otkazani su svi letovi Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Kako je navedeno na službenoj internet stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo otkazani su odlasci i dolasci kompanija Wizz Air, Adria Airways, Air Serbia i Fly Dubai za Budimpeštu, Ljubljanu, Beograd i Dubai.

Podsjećamo, jutros je zabilježeno veliko zagađenje zraka u nekoliko bh. gradova. Prema mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros su bili među najzagađenijim gradovima Europe. Bh. gradovi su proteklih godina uvijek bili na vrhu liste najzagađenijih gradova Europe.

Indeks zagađenja u 18:40 sati na Bjelavama bio je izuzetno nezdravih 158, na Otoci nezdravih 139, na Ilidži izuzetno nezdravih 135, a na Vjećnici podnošljivih 78.

Slično vrijeme potrajat će i sutra, no u većernjim satima očekuje se promjena vremena praćena jakim vjetrom koji će donijeti svježi i čisti zrak i u kotlinske dijelove BiH.

Naime, za srijedu je najavljeno paljenje narančastog meteoalarma u BiH zbog očekivanja da će veći dio BiH pogoditi jak vjetar, jačine i do 80 kilometara na sat, javljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako stoji u upozorenju, meteoalarm će biti na snazi od 12 sati 27. prosinca , pa do 6 sati 28. prosinca, a odnosi se na veći dio BiH, osim sjeveroistoka i sjevera.

Najavljeno je da će ove dijelove BiH zahvatiti jaki i olujni udari vetra, mjestimično sa snagom od 55 do 80 kilometara na sat.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu sa slabom kišom.

Najniža jutarnja temperatura zraka zmeđu 1 i 6°C. Najviša dnevna temperatura između 7 i 14°C.

Kopirati
Drag cursor here to close