Slavni izumitelj

Sarajevo dobilo skulpturu Nikole Tesle u prirodnoj veličini

Umjetnik je rekao kako je skulptura napravljena na osnovu fotografija na kojima Tesla zamišljeno sjedi i razvija genijalne ideje.
Sci-Tech / Znanost | 15. 04. 2018. u 21:48 Bljesak.info
Kopirati
  / Foto: Klix.ba / Tesla u Sarajevu

Sarajevo je dobilo skulpturu slavnog izumitelja i inženjera Nikole Tesle u prirodnoj veličini koja je postavljena ispred puba “Tesla” u općini Stari Grad i već je postalo primamljivo mjesto za fotografisanje.

Tesla je djelo magistra kiparstva Damira Šabića koji je napravio na inicijativu vlasnika puba Denisa Stojnića.

Tesla “sjedi” i djeluje kao da razmišlja, dok mu je u krilu sijalica koja svijetli. Stojnić je kazao kako je skulptura napravljena na osnovu fotografija na kojima Tesla zamišljeno sjedi i razvija genijalne ideje.

Skulptura je već počela privlačiti pozornost prolaznika, a djeca se rado fotografiraju s njim, prenosi Mreža za izgradnju mira.

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u hrvatskoj Lici, a gotovo cijeli život je proveo u Americi. Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine. Višu tehničku školu završio je u Grazu, a prvo zaposlenje dobio je u Mariboru kao pomoćni inženjer. Radio je širom Europe, a fakultet je završio u Parizu. Od 1884. godne radio je kod Edisona u laboratoriji u New Yorku kratko, a godinu dana kasnije osniva svoju kompaniju.

Poznat je po otkriću izmjenične i višefazne struje, bežičnog prijenosa energije i radiosignala, radija Itd. Iako ga nisu cijenili tijekom života onoliko koliko je zaslužio, danas se njegovo ime uzvikujue glasno, s puno poštovanja, a brojne udruge, studentske i inžinjerske organizacije čuvaju uspomenu na ovog velikana i nose njegovo ime.

Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Kopirati