Crno more

Pronađen brod star 2400 godina!

Tim sa svaučilišta u Southamptonu uradio  jeanalizu metodom radioaktivnog ugljika i utvrdio da je ovo najstarija olupina broda ikada pronađena.
Sci-Tech / Znanost | 23. 10. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  

Najstarija u potpunosti netaknuta olupina grčkoga trgovačkog broda koja datira iz 400-te godine prije Krista otkrivena je na dnu Crnoga mora, izvijestili su u utorak članovi englesko-bugarske znanstvene ekspedicije.

Brod dužine 23 metra, za koji se vjeruje da je grčki, otkriven je s potpuno očuvanim jarbolom, kormilom i veslačkim klupama na oko dva kilometra ispod površine. Znanstvenici smatraju da je nedostatak kisika na toj dubini očuvao brod, prenijala je Srna.

Video: Najstarija olupina broda ikad

''Mislio sam da je nemoguće pronaći potpuno očuvan antički brod dva kilometra ispod vode. Ovo otkriće će promijeniti naše razumijevanje brodogradnje i pomorstva antičkog doba'', rekao je za Guardian Jon Adams, voditelj istraživanja.

Vjeruje se da se radi o trgovačkom brodu čiji su tip istraživači do sada mogli vidjeti na vazama drevne Grčke kao što je poznata ''Vaza sirena'' u Britanskom muzeju.

Foto: Getty Images / Vaza sirena

Tim je prvobitno planirao da olupinu ne dira, ali je kasnije tim sa svaučilišta u Southamptonu uradio analizu metodom radioaktivnog ugljika i utvrdio da je ovo najstarija olupina broda ikada pronađena.

Ova olupina jedna je od više od 60 brodova koji su pretrpjeli brodolom i koje je pronašao međunarodni tim arheologa, znanstvenika i istraživača mora tijekom trogodišnje misije istraživanja dubina Crnog mora. Cilj istraživanja je stjecanje uvida u prahistorijske promjene reazine mora.

Istraživači su rekli kako su pronašli brodove različite starosti, od kozačke flote iz 17. stoljeća, preko rimskih trgovačkih brodova zajedno s amforama, do potpuno očuvanog broda iz vremena antičke Grčke.

Kopirati
Drag cursor here to close