Profesor matematike u Bostonu

Prof. dr. Ismar Volić: Kako sam osnovao Institute For Mathematics And Democracy

Član i potpredsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), ugledni profesor matematike sa Wellesley Collegeu u Bostonu – prof. dr. Ismar Volić o tome kako je osnovao ''Institut za matematiku i demokraciju'' .
Sci-Tech / Znanost | 06. 06. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Prof. dr. Ismar Volić

Navikli smo da stručnjaci iz bh. dijaspore postižu izvanredne rezultate u svojim područjima rada, te da su veoma cijenjeni u znanstvenim krugovima i društvenim zajednicama u kojima žive i rade. Jedan od njih je svakako i član i potpredsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), ugledni profesor matematike sa Wellesley Collegeu u Bostonu – prof. dr. Ismar Volić.

Tako je prof. Volić nedavno sa svojim kolegama osnovao ''Institut za matematiku i demokraciju'' (Institute For Mathematics And Democracy) koji je posvećen obrazovanju, istraživanju i širenju svijesti o ulozi matematike u politici. Cilj Instituta je da se građanima omogući da postanu kvantitativno pismeni sudionici u demokratskom procesu, da donose informirane odluke i iniciraju političke promjene bazirane na objektivnim kvantitativnim kriterijima.

''Profesori, studenti i aktivisti povezani sa Institutom za matematiku i demokratiju okupljeni su oko ideje da je kvantitativna pismenost sastavni dio demokracije i da se bez nje ne može ostvariti jednakost i socijalna pravda. Mi vjerujemo da politička promjena zahtijeva kvantitativno kritičko razmišljanje, ali i razumijevanje matematike koja stoji iza osnovnih demokratskih praksi kao što su glasanje i raspodjela legislativnih mjesta'', kaže prof. Volić.

Obrazovne aktivnosti Instituta su usmjerene prema razvijanju nastavnih planova, izradi predavačkih modula na temu kvantitativne pismenosti u demokraciji za osnovne i srednje škole, obuci nastavnika i kreiranju predmeta iz matematike i politike na univerzitetskom nivou.

Institut također provodi istraživačke projekte kao što su primjene više matematike u glasačkim metodama, kvantifikacija moći, geometrija glasačkih distrikta, matematika društvenih algoritama i njihov utjecaj na glasače, analiza izbornih podataka i studije kvantitativne pismenosti  stanovništva.

''Pored ostalog, naši stručnjaci su na raspolaganju vladinim i nevladinim organizacijama kao savjetnici po pitanjima glasačkih metoda, procjeni distribucije utjecaja i pravedne raspodjele moći. Oni također drže predavanja i organiziraju radionice iz matematike i politike'', ističe prof. Volić i dodaje da će se neke od aktivnosti Instituta realizirati i na području Bosne i Hercegovine.

Inače, prof. Volić planira dolazak u BiH gdje će održati seriju predavanja iz matematike i demokracije u okviru doktorskog programa Centra za interdisciplinarne studije UNSA u nadi da će potaknuti profesore, nastavnike, studente, ali i obrazovne i druge institucije da djeluju na ovu važnu temu.

Više informacija o Institutu za matematiku i demokraciju se može naći na: https://mathematics-democracy-institute.org.

Kopirati
Drag cursor here to close