Stara 32.000 godina

Procvjetala biljka koja je cvjetala dok su po zemlji hodali mamuti

Ovaj cvijet koji pripada obitelji karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti.
Sci-Tech / Znanost | 26. 06. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču.

Ovaj cvijet koji pripada obitelji karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti.

2012. godine je članici ruske akademije znanosti Svetlani Yashina i njenom timu uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, matične biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane matične stanice biljaka za bečko Sveučilište prirodnih resursa i primijenjenih znanosti (BOKU), i kao eksponat za muzej "MUMOK".

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza je moguće istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uvjetima.

Uspoređujući biljku sa njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i što se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close