Podmornice kao ledomati

Predstavljen neobičan plan koji bi trebao riješiti problem topljenja leda na polovima

Plan predlaže izgradnju velikih podmornica koje bi funkcionirale poput ledomata i stvarale velike blokove leda na polovima.
Sci-Tech / Znanost | 12. 08. 2019. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatske promjene nezaustavljivo mijenjaju izgled Zemlje i uvjete za život na njoj. Jedna od najočitijih posljedica su sve toplija ljeta i topljenje leda na polovima.

No, topljenje leda ne utječe samo na povećanje svjetske razine mora, već i ozbiljno ugrožava životinjski i biljni svijet. Stoga su indonezijski dizajneri osmislili pomalo neobičan plan kako zaustaviti daljnje topljenje leda na Arktiku, piše Zimo.co.

Predložili su izgradnju posebnih podmornica koje bi zapravo bile veliki prijenosni ledomati. One bi bile stacionirane na Sjevernom i Južnom polu i stvarale velike blokove leda koji bi se povezivali u sante te tako nadoknađivali ono što se zbog klimatskih promjena otopi.

Video: Iceberg-making submarine aims to tackle global warming by re-freezing the Arctic

Zgodno i jednostavno rješenje, zar ne?

Znanstvenici baš i nisu sigurni da bi takvo rješenje moglo funkcionirati. Direktor nacionalnog centra za snijeg i led sa Sveučilišta u Coloradu, Mark Serreze, smatra kako je ideja veoma zanimljva, ali da dugoročno neće riješiti problem.

Zapravo, mogla bi čak i pogoršati cijelu situaciju, ako predložene podmornice za pogon budu koristile fosilna goriva, piše Zimo.co.

Stoga Serreze smatra da bi bilo puno učinkovitije pozabaviti se problemom stakleničkih plinova, a tek onda rješavati problem otapanja leda.

Kopirati
Drag cursor here to close