Natječaj

Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće

IAU organizira svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds "Predložite ime egzoplanetnom sistemu", koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće.
Sci-Tech / Znanost | 17. 09. 2019. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine obilježava se stogodišnjica Međunarodne astronomske unije (IAU - International Astronomical Union).

IAU organizira svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds "Predložite ime egzoplanetnom sistemu", koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće. Više od 70 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, organiziraju kampanju tijekom koje će svima biti omogućeno da predlože imena i glasaju.

Astronomsko društvo Orion je u ime BiH zaduženo za organizaciju i provođenje natječaja. Partner u Projektu je Astronomsko društvo Polaris iz Tuzle čija su dva predstavnika članovi Nacionalnog komiteta za BiH koji je zadužen da provede natječaj za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje kruži.

Cilj te inicijative je promišljanje o svome mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji.

Posljednjih dvije i više desetljeća, astronomi su otkrili tisuće planeta i planetarnih sustava koji kruže oko obližnjih zvijezda. Neki su mali i stjenoviti poput Zemlje, a drugi plinoviti divovi poput Jupitera.

IAU je jedino tijelo koje je odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskih tijela. U okviru proslave 100 godina postojanja IAU kroz ovu kampanju želi da što više država sudjeluje u imenovanju egzoplaneta (vansolarnih planeta). Tako se i BiH pridružila ovom globalnom projektu. Nakon prvog natječaja NameExoWorlds competition, u kojem je 2015. godine imenovano 19 vansolarnih planeta, IAU sada, u okviru projekta IAU100 NameExoWorlds, svakoj zemlji nudi mogućnost da imenuje jedan planetarni sustav koji se sastoji od egzoplanete i njegove zvijezde domaćina. Zvijezda koja je dodijeljena svakoj od zemalja vidljiva je iz te zemlje i dovoljno sjajna da se može vidjeti kroz male teleskope. Ovo je tek drugi put u povijesti da će jedan natječaj dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta.

Natječaj je otvoren do 15. listopada, priopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Kopirati
Drag cursor here to close