Suradnja

Potpisan sporazum između Univerziteta u Tuzli i Američkog univerziteta u BiH

Sci-Tech / Znanost | 28. 06. 2011. u 06:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović i predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić potpisali su Sporazum o međusobnom razumijevanju i suradnji.

Potpisnici Sporazuma suglasili su se da će se razvijati svi oblici suradnje na znanstvenom području i drugim oblicima akademskog djelovanja koji su zastupljeni na ova dva univerziteta, a da bi se to postiglo, potpisnici će u međusobno formiranim radnim skupinama zajednički utvrđivati radne programe.

Radne skupine sastajat će se po potrebi, a najmanje svako tri mjeseca. Sporazumom su, uz ostalo, dogovoreni međusobni posjeti, studijska putovanja i konsultacije nastavnika i znanstvenika oba univerziteta radi međusobne razmjene iskustava u znanstveno-nastavnom procesu.

Dogovorena je i međusobna suradnja na znanstvenim skupovima, simpozijima i konferencijama te posjeti svečanostima organiziranim od strane sporazumnih strana.

Univerzitet u Tuzli i Američki univerzitet u BiH zajednički će promovirati univerzalne akademske vrijednosti te raditi na provođenju reforme visokog obrazovanja radi ispunjavanja pretpostavki za aktivno i punopravno sudjelovanje u jedinstvenom europskom obrazovnom području.

Neki su od načina suradnje i ciljeva sporazuma i poticanje mobilnosti nastavnika, mladih istraživača i studenata u sklopu dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, međusobna razmjena informacija, međusobna razmjena publikacija (univerzitetskih udžbenika, nastavnog materijala, stručne literature i univerzitetskih časopisa).

Dogovoreno je i utvrđivanje zajedničkih osnova i jedinstveno djelovanje prema institucijama od značaja za područje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i prema međunarodnoj zajednici, odnosno svi oblici suradnje koji su od interesa za ova dva univerziteta.

Kopirati
Drag cursor here to close