Otkrilo istraživanje

Polovica oboljelih od teškog covida-19 imaju dugoročna srčana oštećenja

Studija je otkrila da je veća vjerojatnost da pacijenti s teškim oblikom covida-19, kao i povišenom razinom proteina koji se zove troponin, imati oštećenja srca.
Sci-Tech / Znanost | 19. 02. 2021. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema novom istraživanju, više od 50% hospitaliziranih pacijenata koji su imali teški oblik covida-19 imalo je oštećenja srca čak i mjesecima nakon što su otpušteni iz bolnice.

Studija objavljena u European Heart Journal proučavala je 148 pacijenata iz šest bolnica u Londonu u Velikoj Britaniji, a otkrila je da je veća vjerojatnost da pacijenti s teškim oblikom covida-19, kao i povišenom razinom proteina koji se zove troponin, imati oštećenja srca.

Troponin se oslobađa u krv kada je ozlijeđen srčani mišić, a izuzetno visoke razine ovog proteina često ukazuju na to da je osoba pretrpjela srčani udar.

Prethodna istraživanja pokazala su da gotovo petina hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od covida-19 također ima povišenu razinu troponina. Povišene razine troponina također su povezane s lošijim ishodima i povećanim rizikom od smrti. Međutim, uzrok i opseg štete nisu u potpunosti proučeni, javlja N1.

Korištenjem magnetske rezonancije (MRI), istraživanje je otkrilo nekoliko vrsta oštećenja srca kod pacijenata oboljelih od covida-19 a koji su imali povišenu razinu troponina, uključujući upale srčanog mišića, ožiljke ili odumiranje srčanog tkiva, ograničenu opskrbu srca krvlju ili kombinaciju sve troje.

Marianna Fontana, profesorica kardiologije na University College London i glavna autorica studije izjavila je da su se neka oštećenja srca vidjela na snimkama i mjesec do dva dana nakon otpusta. Fontana pretpostavlja da je covid-19 najvjerojatniji uzrok takvih oštećenja.

Studija je otkrila da je oko 54% pacijenata imalo ožiljke ili ozljede srčanog mišića, nešto više od četvrtine imalo je ožiljke od upale, 22% njih je imalo ili infarkt ili ishemiju, a 6% je imalo oboje. Osim toga, studija je otkrila da je 8% sudionika imalo trajnu upalu srca.

“U najtežim slučajevima postoji zabrinutost da ova ozljeda može povećati rizik od zatajenja srca u budućnosti”, objasnila je Fontana i dodala da u većini slučajeva oštećenja vjerojatno neće utjecati na rad srca.

Istraživači navode da su potrebna dodatna istraživanja koja bi odgonetnula utjecaj koronavirusa na srce, osobito jer sve veći broj studija pokazuje da covid može uzrokovati dugoročna srčana oštećenja, prenosi Forbes.

Kopirati
Drag cursor here to close