Zapadni Balkan

Podržani ključni principi za priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji

Glavni tajnik RCC-a Goran Svilanović podsjetio je da su premijeri ekonomija zapadnog Balkana prihvatili ambiciozan program za regiju u Višegodišnjem akcijskom planu za Regionalni ekonomski prostor.
Sci-Tech / Znanost | 26. 06. 2018. u 17:39 Fena
Kopirati

Ministri zaduženi za oblast obrazovanja sa zapadnog Balkana podržali su ključne principe za automatsko priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji na 7. ministarskom sastanku Platformi zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, te za istraživanje i inovacije koji je danas u Bruxellesu organizirala Europska komisija (EK). 

Ovi principi su nadgradnja rada Zajedničke radne grupe Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Inicijative za reformu obrazovanja jugoistočne Europe (ERI SEE) za priznavanje akademskih kvalifikacija (WG RAQ) na zapadnom Balkanu.  

Govoreći na ministarskom panelu posvećenom automatskom priznavanju akademskih kvalifikacija, glavni tajnik RCC-a Goran Svilanović podsjetio je da su premijeri ekonomija zapadnog Balkana prihvatili ambiciozan program za regiju u Višegodišnjem akcijskom planu za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji je prošlog ljeta usuglašen u Trstu, obavezujući se da će izraditi i provesti model automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija u regiji do 2020. godine; osmisliti zajednički informacijski sustav do 2019. godine, koji bi olakšao proces priznavanja i osnažiti suradnju između ureda Europske mreže informacijskih centara (ENIC)/Nacionalnih informacijskih centara za akademsko priznavanje (NARIC) i agencija za osiguranje kvaliteta u regiji. 

Svilanović je naveo da RCC nije ostavio ambiciozni program premijera kao mrtvo slovo na papiru. 

''Zajedno s ministrima iz regije i ERI SEE-om, odmah nakon Summita u Trstu, ove obimne obaveze smo pretočili u konkretne aktivnosti. Provedba i ostvarivanje napretka u ovim aktivnostima uveliko su u tijeku. To je zapravo jedan od najnaprednijih programa MAP-a i sa zadovoljstvom ću na Summitu u Londonu narednog mjeseca izvijestiti da je naša Zajednička radna grupa već postigla napredak u  sve tri zacrtane aktivnosti'', rekao je Svilanović. 

Dodao je da integriranje regije u postojeće studentske, akademske i istraživačke mreže nije samo plan u pisanoj formi, nego ključ za stvaranje zajedničkih europskih vrijednosti, uzajamnog razumijevanja i jedinstva. 

Podržani ključni principi čine model automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija, uključujući transparentne i fer procedure usklađene sa Lisabonskom konvencijom o priznavanju; povjerenje u sustave visokog obrazovanja zasnovane na osiguranju kvaliteta i akreditaciji, koji su usklađeni sa europskim standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta i dobru suradnju, brzu, pouzdanu i objektivnu razmjenu informacija između ureda ENIC/NARIC-a i tijela za osiguranje kvaliteta. 

Pored glavnog tajnika RCC-a, u panelu su sudjelovali i ministrica obrazovanja i sporta Albanije Lindita Nikolla, ministar obrazovanja, znanosti i tehnologije Kosova Shyqeri Bytyqi, ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović, ministar obrazovanja i znanosti Makedonije Arber Ademi, ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić. 

Na Konferenciji su se okupili visokopozicionirani predstavnici Europske komisije i zapadnog Balkana, uključujući povjerenika za istraživanje i inovacije, te povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ministre, te relevantne eksperte i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija, koje rade u ovoj oblasti, priopćeno je iz RCC-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati